sulo73 wspaniały wkład przynosisz! Dziękuje
Nieostatni
Michale, Agata już obaliła tezę, że karawaka musi stać przy drodze. Ja natomiast nie zgadzam się z twierdzeniem, że w tym miejscu zawsze był las, skoro na mapach pokazany jest las ale niema w tym lesie ( w tym miejscu) naniesionego krzyża. Moim zdaniem cmentarz choleryczny, z postawioną na nim karawaką był na skraju lasu co potwierdza WIGówka, tutaj krzyż stoi przy lesie. Przez lata las się rozrastał i teraz karawaka stoi wewnątrz lasu.UBOOT pisze:Andrzeju, na wszystkich starych mapach jakie mam, w tym miejscu zawsze był las, mniejszy/ większy ale las. Poza tym na starych i nowych mapach nie ma tam żadnej drogi, więc jaki był cel postawienia karawaki na uboczu, daleko od ludzkich oczu? (o i rym się znalazłbobola pisze: To że krzyż stoi w środku lasu nie musi dziwić, bo gdy go stawiano, las tam nie musiał rosnąć.)
Na późniejszych (niż WIGówka) mapach też często nie ma tego krzyża, choć fizycznie istnieje. Twoja wersja Andrzeju jest wielce prawdopodobna.bobola pisze: Ja natomiast nie zgadzam się z twierdzeniem, że w tym miejscu zawsze był las, skoro na mapach pokazany jest las ale niema w tym lesie ( w tym miejscu) naniesionego krzyża. Moim zdaniem cmentarz choleryczny, z postawioną na nim karawaką był na skraju lasu co potwierdza WIGówka, tutaj krzyż stoi przy lesie. Przez lata las się rozrastał i teraz karawaka stoi wewnątrz lasu.
Sulo podaje interesujące informacje, pozwalające nieco przybliżyć okres, w którym mógł powstać nasz tajemniczy krzyż. Rok 1894 można wykluczyć, bo te zachorowania podane przez Gazetę Lwowską trudno nazwać epidemią.sulo73 pisze:Poniżej zapis z Gazety Lwowskiej z 1894 roku nr 87 na temat epidemii cholery.
Cmentarz ten założono na ,,szybko", bo ludzie padali jak muchy. Babka mówiła mi, że prawie cały Łukoszyn tam leży. Mało kto uratował się od ,,Hiszpanki". Dosłownie kilka osób. Bali się na normalnym cmentarzu ich grzebać i dlatego pochowali ich w lesie. Z czasem ludzie coraz mniej o nich pamiętali, aż ktoś tam to odnalazł, opisałi teraz odnowili to na nowo.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości