Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » czw paź 02, 2014 9:22 pm

Witam

Kuchenka turystyczna-survivalowa na paliwo turystyczne.

Jest bardzo praktyczna i zajmuje mało miejsca.
Śmiało można podgrzać i zagotować na niej posiłek,herbatkę itd.
Takich kuchenek używało bardzo wiele jednostek wojskowych.
Między innymi posługiwali się nią żołnierze niemieccy podczas II wojny światowej.
Posługiwały się nią wojska francuskie-żołnierze Legi Cudzoziemskiej.
Do dziś posługują się nią harcerze no i oczywiście JA :lol2:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Kuchenka daje ciepło i daje światło w ekstremalnych sytuacjach :ok2:

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob paź 04, 2014 7:31 pm

Witam
Różnorodność kuchenek turystycznych jest taka sama jak i różnorodność paliw turystycznych do kuchenek turystycznych, kieszonkowych-survivalowych.
Dziś przedstawię kilka paliw turystycznych
2.jpg
3.jpg
5.jpg
4.jpg
1.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » pn paź 13, 2014 9:09 pm

Witam
Mamy już jesień i tylko patrzeć jak przyjdzie zima.
Podam stary,wypróbowany sposób na posiłek ciepły w termosie :lol2:

Do termosu 1 litrowego wsypujemy na ok,,.setkę" ryżu ,dodajemy kostkę rosołową i można odrobinę pieprzu.
Całość zalewamy gorącą wodą i ruszamy na wyprawę.
Po około 4 godzinach mamy w termosie ugotowany ryż z rosołkiem :ok2:
Taki posiłek jest pożywny i nas zagrzeje na wyprawie.
Smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Postautor: HETMAN » sob sty 16, 2016 12:07 pm

Witam
Survivalowy kubek biedaka :laughing:

Jesteśmy podczas wyprawy survivalowej lub podczas walki o przetrwanie.
Brakuje Nam kubka,patelni lub innego naczynia żeby sporządzić posiłek,napić się gorącego napoju który Nas rozgrzeje.
Możemy wykorzystać puszkę po kukurydzy,groszku zielonym,fasoli, piwie itd.

Jest to kubek biedaka ale działa i jest funkcjonalny :D

Tak jak na zdjęciu pokazuje -puszka metalowa i kawałek drutu z którego jest zrobiony uchwyt :mruga:
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob sty 16, 2016 1:42 pm

Witam
Survivalowa kuchenka biedaka :laughing:

Z kawałka blachy,starej rynny metalowej,dużej puszki możemy zrobić kuchenkę biedaka. :mruga:
Można w niej palić małymi gałązkami,suchymi liśćmi-ale wtedy trzeba często dokładać opału.
Można użyć żelu do podgrzewaczy,paliwa turystycznego lub w specjalnym pojemniku z starej puszki denaturatu,parafiny itd.
W zimę kuchenkę kładziemy na kamieniu,kawałku deski,platformy zrobionej z gałęzi co zapobiegnie topnieniu śniegu wokół kuchenki .
Kuchenka doskonale osłania ogień od wiatru i może być stosowana w naprawdę ciężkich warunkach atmosferycznych.
Możemy też użyć jej w schronieniu typu igloo co podniesie temperaturę o kilka stopni w pomieszczeniu.
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Postautor: HETMAN » pt lut 26, 2016 8:34 pm

Witam
Składana silikonowa miska

Zajmuje w plecaku bardzo mało miejsca.
Pojemność miski 450 ml.
Sztywny rant pozwala bezpiecznie trzymać gorące napoje.
Silikonowe dno zapobiega ślizganiu się.
Doskonała do napojów,zup itp.
Polecam

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 590
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Postautor: HETMAN » ndz gru 11, 2016 6:18 pm

Witam
Kieszonkowy podgrzewacz :lol2:
Metalowe pudełko po paście do butów,cukierkach,zapalniczce -mocujemy knot z bawełny,zalewamy woskiem,parafiną i mamy kieszonkową świeczkę :ok2:
Mało miejsca zajmuje a daje dużo światła,ciepła-można zagrzać na niej posiłek w chłodny dzień :smile1:
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.

Wróć do „Sztuka przetrwania czyli survival z Tradytorem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość