Strona 1 z 1

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

: czw paź 02, 2014 9:22 pm
autor: HETMAN
Witam

Kuchenka turystyczna-survivalowa na paliwo turystyczne.

Jest bardzo praktyczna i zajmuje mało miejsca.
Śmiało można podgrzać i zagotować na niej posiłek,herbatkę itd.
Takich kuchenek używało bardzo wiele jednostek wojskowych.
Między innymi posługiwali się nią żołnierze niemieccy podczas II wojny światowej.
Posługiwały się nią wojska francuskie-żołnierze Legi Cudzoziemskiej.
Do dziś posługują się nią harcerze no i oczywiście JA :lol2:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Kuchenka daje ciepło i daje światło w ekstremalnych sytuacjach :ok2:

Pozdrawiam
:papa:

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

: sob paź 04, 2014 7:31 pm
autor: HETMAN
Witam
Różnorodność kuchenek turystycznych jest taka sama jak i różnorodność paliw turystycznych do kuchenek turystycznych, kieszonkowych-survivalowych.
Dziś przedstawię kilka paliw turystycznych
2.jpg
3.jpg
5.jpg
4.jpg
1.jpg
Pozdrawiam
:papa:

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

: pn paź 13, 2014 9:09 pm
autor: HETMAN
Witam
Mamy już jesień i tylko patrzeć jak przyjdzie zima.
Podam stary,wypróbowany sposób na posiłek ciepły w termosie :lol2:

Do termosu 1 litrowego wsypujemy na ok,,.setkę" ryżu ,dodajemy kostkę rosołową i można odrobinę pieprzu.
Całość zalewamy gorącą wodą i ruszamy na wyprawę.
Po około 4 godzinach mamy w termosie ugotowany ryż z rosołkiem :ok2:
Taki posiłek jest pożywny i nas zagrzeje na wyprawie.
Smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:

Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

: sob sty 16, 2016 12:07 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowy kubek biedaka :laughing:

Jesteśmy podczas wyprawy survivalowej lub podczas walki o przetrwanie.
Brakuje Nam kubka,patelni lub innego naczynia żeby sporządzić posiłek,napić się gorącego napoju który Nas rozgrzeje.
Możemy wykorzystać puszkę po kukurydzy,groszku zielonym,fasoli, piwie itd.

Jest to kubek biedaka ale działa i jest funkcjonalny :D

Tak jak na zdjęciu pokazuje -puszka metalowa i kawałek drutu z którego jest zrobiony uchwyt :mruga:
Pozdrawiam
:papa:

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

: sob sty 16, 2016 1:42 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowa kuchenka biedaka :laughing:

Z kawałka blachy,starej rynny metalowej,dużej puszki możemy zrobić kuchenkę biedaka. :mruga:
Można w niej palić małymi gałązkami,suchymi liśćmi-ale wtedy trzeba często dokładać opału.
Można użyć żelu do podgrzewaczy,paliwa turystycznego lub w specjalnym pojemniku z starej puszki denaturatu,parafiny itd.
W zimę kuchenkę kładziemy na kamieniu,kawałku deski,platformy zrobionej z gałęzi co zapobiegnie topnieniu śniegu wokół kuchenki .
Kuchenka doskonale osłania ogień od wiatru i może być stosowana w naprawdę ciężkich warunkach atmosferycznych.
Możemy też użyć jej w schronieniu typu igloo co podniesie temperaturę o kilka stopni w pomieszczeniu.
Pozdrawiam
:papa:

Re: Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

: pt lut 26, 2016 8:34 pm
autor: HETMAN
Witam
Składana silikonowa miska

Zajmuje w plecaku bardzo mało miejsca.
Pojemność miski 450 ml.
Sztywny rant pozwala bezpiecznie trzymać gorące napoje.
Silikonowe dno zapobiega ślizganiu się.
Doskonała do napojów,zup itp.
Polecam

Pozdrawiam
:papa:

Re: Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

: ndz gru 11, 2016 6:18 pm
autor: HETMAN
Witam
Kieszonkowy podgrzewacz :lol2:
Metalowe pudełko po paście do butów,cukierkach,zapalniczce -mocujemy knot z bawełny,zalewamy woskiem,parafiną i mamy kieszonkową świeczkę :ok2:
Mało miejsca zajmuje a daje dużo światła,ciepła-można zagrzać na niej posiłek w chłodny dzień :smile1:
Pozdrawiam
:papa: