Surviwalowe żarło

Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob cze 21, 2014 8:08 pm

Żarło 1 :oczko2:

Placki z
Łączeń Baldaszkowaty-łacińska nazwa Butombus umbellatus
Roślina jadalna :ok2:

Nad brzegami bagien,stawów i rzek można spotkać roślinie o różowych kwiatach i łodydze do 1.5 m wysokości.Jest to roślina wieloletnia.
Kłącze tej rośliny może być spożywane po ugotowaniu,upieczeniu lub w formie placków typu podpłomyków-w tym ostatnim przypadku suszy się dobrze opłukane i oskrobane kawałki kłączy.miele się w młynku lub między kamieniami a z otrzymanej mąki piecze się paluszki,placki.
Są one bardzo pożywne.
Uwaga-w czasie kwitnienia kłącza są twarde,mają mniej składników odżywczych.
Należy je zbierać bądź przed kwitnięciem a więc do początku czerwca bądź jesienią .
Łączeń kwitnie od czerwca do sierpnia.
W lecie wybieramy najmłodsze pędy które nie wydały kwiatów.
W dawnych czasach spożywano kłącze rośliny w okresie głodu,gdyż zawiera dużo skrobi
blabla 872.jpg
blabla 871.jpg
blabla 873.jpg
blabla 874.jpg
blabla 876.jpg
blabla 877.jpg
blabla 880.jpg
Życzę smacznego :ok2:

Pozdrawiam

:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 22, 2014 11:51 am

Żarło 2 :mruga:

Łopian po łacinie Lappa tomentosa-w Japonii nazywają go- GOBO

Korzenie rośliny są jadalne.

Duża roślina z wielkimi listowiem i przyczepiającymi się do ubrania rzepami.
Dochodzi do wysokości od 30 do 150 cm.
Korzeń łopianu podobny do dużej pietruszki,soczysty i pożywny,po oskrobaniu najlepiej upiec,pokrywa się wtedy rumianą i gładką skórą.
Można go utrzeć też na tarce i zjeść w postaci surówki lub ugotować jako marchew.
Można korzenie marnować z dodatkiem octu i oliwy jak ogórki.
Dla celów spożywczych należy zbierać korzenie gdy ma tylko liście a nie wytworzył pędu kwiatowego bo w drugim roku zakwita i korzeń drewnieje a roślina wydaje owoce.
To właśnie są dokuczliwe tzw. kulki,rzepy,dziady :oczko:
3.jpg
2.jpg
1.jpg
6.jpg
4.jpg
5.jpg
Życzę smacznego :ok2:

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz cze 22, 2014 3:56 pm przez HETMAN, łącznie zmieniany 3 razy.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 22, 2014 12:20 pm

Żarło 3 :mruga:
Pokrzywa zwyczajna-Urtica Dioica

Roślina jadalna
Kwitnie od czerwca do października.
Dochodzi do 60-150 cm wysokości.
Roślina zawiera witaminę C i K sole potasu i wapnia.
Z młodych liści,po sparzeniu gorącą wodą przyrządza się zupę jarzynową.
Młode pędy na wiosnę były jadalne zamiast szparagów.
Z pokrzywy można upleść sznurki służące do wiązania.
3.jpg
1.jpg
2.jpg
4.jpg
Sznurek upleciony z łodygi pokrzywy.Przed pleceniem należy łodygę namoczyć w letniej wodzie ok.15 minut.
Łodyga wtedy nie parzy i jest elastyczna :ok2:
5.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 22, 2014 1:36 pm

Żarło 4 :mruga:
Pałka szerokolistna-łacińska nazwa Typha latifolia.



Wysokość od 90 do 250 cm.
Roślina ta rośnie na płyciznach stawów,rzek,bagien.
Podziemne kłącza są słodkie,grube na 2-3 cm.i zawierają 46% skrobi,20 % białka i 11 % cukru.
Kłącza mogą być spożywane na surowo lub pieczone w popiele.
Ugotowane-po obraniu przypominają w smaku szparagi a dodatkiem masełka to już miód w gębie :lol2:
Można też robić z niej mąkę na którą tnie się kawałki 1-2 cm,suszy w piecu i gdy są łamliwe- zmielić.
Mąka jest delikatna i nadaje się dopieczenia nawet biszkoptów.
Młode pędy mogą być używane jako jarzyna.
Z liści można pleść maty.
Łodygi doskonałe na dach w szałasie po spleceniu dużej ilość powoduje że deszczowa woda nieprzesiąkła tylko spływa po dachu.
Puch z pałki w zimę po zebraniu można wsadzić za kurtkę a tym samym stworzyć warstwę izolacyjną przed zimnem-taki śpiwór na sobie :ok2:
Kłącza pałki można jeść też zimą.
3.jpg
5.jpg
6.jpg
1.jpg
2.jpg
4.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 29, 2014 6:20 pm

Witam
Żarło cz.5 :mruga:

Komosa biała-łacińska nazwa Chenopodium album.- (znana też jako Lebioda)

ROŚLINA JADALNA
Komosa nie raz ratowała ludzi przed głodem
Kiedyś bardzo znana roślina-dziś traktowana jako chwast i zapomniana.
Rośnie na śmietnikach,polach,ogrodach i w przydrożnych rowach.
Jest to znakomity środek odżywczy,ponieważ młode pędy i liście obfitują w białko,żelazo i witaminę C,prowitaminę A
Jest to roślina wieloletnia.
Starsze liście muszą być co najmniej raz gotowane.
Łodygi o długości 10-15 cm.podaje się jak szparagi z masełkiem.
Duszone kwiaty smakują jak szparagi.
Krótko duszona Komosa smakuje lepiej od szpinaku.
Liście dodaje się do zup,potraw ziemniaczanych,pierogów,dań mięsnych.
Można jeść na surowo.
6.jpg
5.jpg
4.jpg
7.jpg
8.jpg
Życzę smacznego :oczko:

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » pn sie 04, 2014 7:35 pm

Witam

Żarło 6 :mruga:

Żółtnica drobnokwiatowa

Występuje w Polsce pospolicie jako chwast.
Rośnie na polach,w lasach,rowach i śmietnikach.
Jest jedzona w Andach od czasów Inków.
Roślina pochodzi z Ameryki środkowej i południowej.
Wprowadzona do kolekcji europejskich ogrodów botanicznych w 1794 roku.

Jej młode pędy są jadalne na surowo lub można z niej robić sałatkę.
Może być suszona i sproszkowana-dodawana do zup.



Roślina jadalna
1.jpg
4.jpg
2.jpg
3.jpg
Życzę smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sie 24, 2014 8:35 pm

Witam
Żarło 7 :mruga:

Żołędziowy chleb

W trudnych warunkach kiedy brak było mąki,chleb wypiekano z dębowych żołędzi.
Zebrane żołędzie (świeże a nie zeszłoroczne) obrać z twardej łupiny i moczyć kilkakrotnie odlewając wodę ,by żołędzie pozbyły się goryczy.
Dobrze jest do moczonych żołędzi dodać popiołu z drzewa lipy lub węgla drzewnego- taki sposób pozbywania się goryczy nazywamy ługowaniem.
Suszyć następnie żołędzie przy ognisku-najlepiej na płaskim kamieniu.
Następnie zmielić żołędzie między płaskimi kamieniami na mąkę.
Taką mąkę zagniatano z dodatkiem wody i ciasto pieczono na rozłożonych liściach dębowych,na kamieniu przez około trzy kwadranse
2.jpg
4.jpg
1.jpg
3.jpg
Żołędzie można też parzyć w wrzątku jako namiastka kawy.Po takiej kawie człowiek wie że żyje :lol2:

Życzę smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz gru 14, 2014 10:30 pm

Witam
Survivalowe żarło :mruga:

Strzałka wodna.

Pod wodą strzałka wodna ma niewielkie bulwy z których wyrasta ta roślina.
Od setek lat stanowią one ulubione pożywienie Indian Irokezów.
Na surowo nie jeść za dużo!-mają smak niedojrzałych orzechów,a gotowane smakują jak groch lub fasole,pieczone zastępują ziemniaki.
Chińczycy po ugotowaniu tną bulwy w paski i suszą jak grzyby.
Po zmieleniu z mąki robią kisiel.
Najlepszy smak mają bulwy zbierane jesienią.
2.jpg
3.jpg
1.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » czw sty 15, 2015 8:55 pm

Witam
Survivalowe żarło :mruga:

Świerk

Korzeń świerka można używać do plecionek czyli zastępuje sznurek.
Łyko czyli podkorze świerka jest potrawą głodową.
Po zmieleniu dodawano do maki lub jak już bieda piszczała robiono makę.
Młode, wiosenne pąki można jeść na surowo .
Nie są smaczne ale można robić jeszcze z nich syrop i herbatę.
1.jpg
6.jpg
4.jpg
3.jpg
11.jpg
Nawet podczas deszczu u dołu drzewa,świerkowe gałęzie,można użyć jako podpałki do podpalenia ogniska.

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1332
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: UBOOT » czw sty 15, 2015 9:10 pm

A ja pijałem też herbatkę świerkową/sosnową, która jest świetna na wzmocnienie oraz na przeziębienie. Ponadto super smakuje z pieczoną kiełbaską.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » czw sty 15, 2015 10:13 pm

Herbatka taka jest pyszna :ok2:
Lekko osłodzona wspaniała-na mnie działa jak wiagra :laughing:
Posiada poza aromatem cukier i witamine C-wzmacnia organizm podczas zimowych wypadów.
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » pt sty 16, 2015 11:06 pm

Witam

Jak zrobić napój Bogów czyli:

KWAS CHLEBOWY :mruga:

Składniki
1 kg.chleba razowego
6 l wody
0,15 kg.cukru
pół cytryny
1 dag. drożdzy
około 15 szt.rodzynek

Całość trzymać w otwartym pojemniku,słoju przez 24 godziny.
Potem odcedzić i zlać do butelek - mocno zakorkować.
Doskonale nadają się butelki z porcelanowym kapslem.
Trzymać następne 24 godziny w ciemnym i chłodnym pomieszceniu-Piwnica.

Napój jest bardzo orzeżwiający -na kaca też :laughing:

Życzę smacznego :piwo:
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob sty 17, 2015 8:53 pm

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.1:mruga:

Często robiłem zimowe wypady w teren i obserwowałem przyrodę.
Był silny mróz,wiatr i padający śnieg-jednym słowem wspaniale :radocha:
A co gdy głód w takich warunkach da nam znać.
Laik może stwierdzić że nie ma co jeść a jednak jak się baczniej przyjrzymy temu co nas otacza stwierdzimy że w warunkach polskich da się przeżyć zimą.
Nie będą to duże ilości takie jak latem ale głodowe dzięki którym przeżyjemy.
W kolejnych odcinkach pokaże Moje zdjęcia i krótkie opisy żarła zimowego :ok2:

Wiesiołek Dwuletni
Zimą wysycha łodyga z torebkami nasiennymi.
Dawniej był rośliną głodową.
Z nasion po zmieleniu robiono mąkę na placki.
Jadłem te nasiona i mogę powiedzieć że smakiem przypominają nasiona maku.
wiesiołek.jpg
fx 236.jpg
fx 244.jpg
fx 242.jpg
fx 245.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob sty 17, 2015 9:14 pm

Witam

Survivalowe żarło zimą cz.2 :mruga:

Róża dzika

Gatunek krzewu niezwykle bogaty w naturalne źródło witaminy C i błonnika.
Można z niej robić soki,konfitury,syropy,wina i nalewki.
Zimą ich czerwień znacznie cieszy oko :smile1:

Owoce jadalne i po przemrożeniu zimą smaczne.
Jemy na surowo.
Zbieramy to co zostało na krzewie i pod krzewem, odkopujemy śnieg-może tam jeszcze coś owoców zostało :ok2:
fx 235.jpg
fx 233.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sty 18, 2015 5:00 pm

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.3 :mruga:

Głóg

Jest dość popularny w naszym kraju.
Owoce głogu są bogate w witaminę C która wzmacnia odporność organizmu.
Owoce głogu są jadalne.
W środku owocu jest pestka-niejadalna.
g1.jpg
g2.jpg
g4.jpg
g3.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sty 18, 2015 5:07 pm

Witam
Żarło survivalowe zimą cz.4 :mruga:

Jeżyna
Owoce jeżyny są jadalne ale zimą na próżno ich szukać :ok2:
Jadalne są pozostałości na krzewie czyli liście :ok2:
je1.jpg
je3.jpg
je2.jpg
Pozdawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sty 18, 2015 5:21 pm

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.5 :mruga:

Leszczyna pospolita

Leszczyna owocuje małymi orzechami laskowymi,które można zimą też spotkać pod drzewem w śniegu.
o1.jpg
Leszczyna posiada pąki kwiatów męskich i żeńskich które wczesną wiosną zamieniają się w długie kotki-bazie jeszcze przed rozwinięciem się liści.
Całą zimę można spotkać na leszczynie pąki które są jadalne.
Często były używane jako jedzenie głodowe.
l1.jpg
l2.jpg
l3.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » wt sty 20, 2015 11:27 am

Witam

Survivalowe żarło zima cz. 6 :mruga:

Tatarak zwyczajny

Występuje w Polsce w przydrożnych rowach,nad brzegiem stawów i rzek.
Nawet zimą kłącza jego można wyciągnąć z mułu i po oczyszczeniu jeść na surowo lub gotować , piec w ognisku.
pi1.jpg
W takim zamarzniętym stawie śmiało można złowić rybę pod lodem.
pi2.jpg
pi3.jpg
Pałka zimą może być użyta jako podpałka do rozpalenia ogniska.
Może też pomóż nam przetrwać silne mrozy w ten sposób że zbieramy puch z pałki i wsadzamy ją za kurtkę w której chodzimy.
Daje to dodatkowe -puchowe ocieplenie -taki mały śpiwór puchowy na ciele :lol2:
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » wt sty 20, 2015 11:46 am

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.7 :mruga:

Owoce maliny zimą

Zimą można znaleźć pozostałości liści oraz owoców maliny.
Można jeść na surowo ale można też używać jako dodatek do zupy głodowej :ok2:
m1.jpg
mal.jpg
Może niektóre sposoby na przeżycie nas odpychają od zjedzenia ale to nie restauracja .
Głód jest najlepszym naszym doradcą ale prócz głodu musi być też wiedza.

Podczas wojny zdarzały się przypadki że odcięci żołnierze od swojego zaplecza po kilku tygodniach głodówki zaczęli gotować części oporządzenia swojego tj.pasy,troki które jak wiadomo są ze skóry i jedli je :oczy:

Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 577
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » wt sty 20, 2015 12:28 pm

Witam
Survivalowe żarło cz.8 :mruga:

Pigwowiec
Pigwowiec to mrozoodporny krzew o ciernistych gałązkach, dorastający do około 2 m wysokości.
Owoce są jadalne i doskonałe do przetworów,nalewek,konfitur.
Posiada witaminę C i świetnie zastępuje cytrynę.
Często na krzaku i oczywiście pod krzakiem -zimą można spotkać owoce pigwowca.
pig1.jpg
pig 2.jpg
pig3.jpg
Pozdrawiam
:papa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.

Wróć do „Sztuka przetrwania czyli survival z Tradytorem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość