Surviwalowe żarło

Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob cze 21, 2014 8:08 pm

Żarło 1 :oczko2:

Placki z
Łączeń Baldaszkowaty-łacińska nazwa Butombus umbellatus
Roślina jadalna :ok2:

Nad brzegami bagien,stawów i rzek można spotkać roślinie o różowych kwiatach i łodydze do 1.5 m wysokości.Jest to roślina wieloletnia.
Kłącze tej rośliny może być spożywane po ugotowaniu,upieczeniu lub w formie placków typu podpłomyków-w tym ostatnim przypadku suszy się dobrze opłukane i oskrobane kawałki kłączy.miele się w młynku lub między kamieniami a z otrzymanej mąki piecze się paluszki,placki.
Są one bardzo pożywne.
Uwaga-w czasie kwitnienia kłącza są twarde,mają mniej składników odżywczych.
Należy je zbierać bądź przed kwitnięciem a więc do początku czerwca bądź jesienią .
Łączeń kwitnie od czerwca do sierpnia.
W lecie wybieramy najmłodsze pędy które nie wydały kwiatów.
W dawnych czasach spożywano kłącze rośliny w okresie głodu,gdyż zawiera dużo skrobi
blabla 872.jpg
Łączeń Baldaszkowaty-roślina jadalna
blabla 872.jpg (64.66 KiB) Przejrzano 12091 razy
blabla 871.jpg
blabla 871.jpg (65.45 KiB) Przejrzano 12091 razy
blabla 873.jpg
blabla 873.jpg (90.03 KiB) Przejrzano 12091 razy
blabla 874.jpg
blabla 874.jpg (97.04 KiB) Przejrzano 12091 razy
blabla 876.jpg
blabla 876.jpg (75.31 KiB) Przejrzano 12091 razy
blabla 877.jpg
blabla 877.jpg (105.78 KiB) Przejrzano 12091 razy
blabla 880.jpg
blabla 880.jpg (77.72 KiB) Przejrzano 12091 razy
Życzę smacznego :ok2:

Pozdrawiam

:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 22, 2014 11:51 am

Żarło 2 :mruga:

Łopian po łacinie Lappa tomentosa-w Japonii nazywają go- GOBO

Korzenie rośliny są jadalne.

Duża roślina z wielkimi listowiem i przyczepiającymi się do ubrania rzepami.
Dochodzi do wysokości od 30 do 150 cm.
Korzeń łopianu podobny do dużej pietruszki,soczysty i pożywny,po oskrobaniu najlepiej upiec,pokrywa się wtedy rumianą i gładką skórą.
Można go utrzeć też na tarce i zjeść w postaci surówki lub ugotować jako marchew.
Można korzenie marnować z dodatkiem octu i oliwy jak ogórki.
Dla celów spożywczych należy zbierać korzenie gdy ma tylko liście a nie wytworzył pędu kwiatowego bo w drugim roku zakwita i korzeń drewnieje a roślina wydaje owoce.
To właśnie są dokuczliwe tzw. kulki,rzepy,dziady :oczko:
3.jpg
Łopian
3.jpg (104.6 KiB) Przejrzano 12083 razy
2.jpg
2.jpg (115.77 KiB) Przejrzano 12083 razy
1.jpg
Łopian podczas wykopywnia
1.jpg (112.41 KiB) Przejrzano 12083 razy
6.jpg
6.jpg (102.51 KiB) Przejrzano 12083 razy
4.jpg
wykopywanie korzenia
4.jpg (109.17 KiB) Przejrzano 12083 razy
5.jpg
Korzeń Łopianu po wykopaniu.
Taka duża pietrucha :))
5.jpg (111.58 KiB) Przejrzano 12083 razy
Życzę smacznego :ok2:

Pozdrawiam
:papa:
Ostatnio zmieniony ndz cze 22, 2014 3:56 pm przez HETMAN, łącznie zmieniany 3 razy.
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 22, 2014 12:20 pm

Żarło 3 :mruga:
Pokrzywa zwyczajna-Urtica Dioica

Roślina jadalna
Kwitnie od czerwca do października.
Dochodzi do 60-150 cm wysokości.
Roślina zawiera witaminę C i K sole potasu i wapnia.
Z młodych liści,po sparzeniu gorącą wodą przyrządza się zupę jarzynową.
Młode pędy na wiosnę były jadalne zamiast szparagów.
Z pokrzywy można upleść sznurki służące do wiązania.
3.jpg
Pokrzywa
3.jpg (89.55 KiB) Przejrzano 12080 razy
1.jpg
1.jpg (114.41 KiB) Przejrzano 12080 razy
2.jpg
2.jpg (110.62 KiB) Przejrzano 12080 razy
4.jpg
liście pokrzywy
4.jpg (45.95 KiB) Przejrzano 12080 razy
Sznurek upleciony z łodygi pokrzywy.Przed pleceniem należy łodygę namoczyć w letniej wodzie ok.15 minut.
Łodyga wtedy nie parzy i jest elastyczna :ok2:
5.jpg
sznurek z łodygi pokrzywy
5.jpg (78.48 KiB) Przejrzano 12080 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 22, 2014 1:36 pm

Żarło 4 :mruga:
Pałka szerokolistna-łacińska nazwa Typha latifolia.



Wysokość od 90 do 250 cm.
Roślina ta rośnie na płyciznach stawów,rzek,bagien.
Podziemne kłącza są słodkie,grube na 2-3 cm.i zawierają 46% skrobi,20 % białka i 11 % cukru.
Kłącza mogą być spożywane na surowo lub pieczone w popiele.
Ugotowane-po obraniu przypominają w smaku szparagi a dodatkiem masełka to już miód w gębie :lol2:
Można też robić z niej mąkę na którą tnie się kawałki 1-2 cm,suszy w piecu i gdy są łamliwe- zmielić.
Mąka jest delikatna i nadaje się dopieczenia nawet biszkoptów.
Młode pędy mogą być używane jako jarzyna.
Z liści można pleść maty.
Łodygi doskonałe na dach w szałasie po spleceniu dużej ilość powoduje że deszczowa woda nieprzesiąkła tylko spływa po dachu.
Puch z pałki w zimę po zebraniu można wsadzić za kurtkę a tym samym stworzyć warstwę izolacyjną przed zimnem-taki śpiwór na sobie :ok2:
Kłącza pałki można jeść też zimą.
3.jpg
Pałka wodna
3.jpg (113.66 KiB) Przejrzano 12078 razy
5.jpg
5.jpg (81.75 KiB) Przejrzano 12078 razy
6.jpg
6.jpg (149.4 KiB) Przejrzano 12078 razy
1.jpg
Kłącza pałki
1.jpg (115.79 KiB) Przejrzano 12078 razy
2.jpg
pieczenie kłaczy pałki w ognisku
2.jpg (99.28 KiB) Przejrzano 12078 razy
4.jpg
zbieranie liści do uplecenia maty
4.jpg (118.01 KiB) Przejrzano 12078 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz cze 29, 2014 6:20 pm

Witam
Żarło cz.5 :mruga:

Komosa biała-łacińska nazwa Chenopodium album.- (znana też jako Lebioda)

ROŚLINA JADALNA
Komosa nie raz ratowała ludzi przed głodem
Kiedyś bardzo znana roślina-dziś traktowana jako chwast i zapomniana.
Rośnie na śmietnikach,polach,ogrodach i w przydrożnych rowach.
Jest to znakomity środek odżywczy,ponieważ młode pędy i liście obfitują w białko,żelazo i witaminę C,prowitaminę A
Jest to roślina wieloletnia.
Starsze liście muszą być co najmniej raz gotowane.
Łodygi o długości 10-15 cm.podaje się jak szparagi z masełkiem.
Duszone kwiaty smakują jak szparagi.
Krótko duszona Komosa smakuje lepiej od szpinaku.
Liście dodaje się do zup,potraw ziemniaczanych,pierogów,dań mięsnych.
Można jeść na surowo.
6.jpg
KOMOSA
6.jpg (73.09 KiB) Przejrzano 12045 razy
5.jpg
5.jpg (136.86 KiB) Przejrzano 12045 razy
4.jpg
4.jpg (77.15 KiB) Przejrzano 12045 razy
7.jpg
7.jpg (74.98 KiB) Przejrzano 12045 razy
8.jpg
8.jpg (89.61 KiB) Przejrzano 12045 razy
Życzę smacznego :oczko:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » pn sie 04, 2014 7:35 pm

Witam

Żarło 6 :mruga:

Żółtnica drobnokwiatowa

Występuje w Polsce pospolicie jako chwast.
Rośnie na polach,w lasach,rowach i śmietnikach.
Jest jedzona w Andach od czasów Inków.
Roślina pochodzi z Ameryki środkowej i południowej.
Wprowadzona do kolekcji europejskich ogrodów botanicznych w 1794 roku.

Jej młode pędy są jadalne na surowo lub można z niej robić sałatkę.
Może być suszona i sproszkowana-dodawana do zup.



Roślina jadalna
1.jpg
Złotnica drobnokwiatowa-jadalna
1.jpg (112.85 KiB) Przejrzano 11961 razy
4.jpg
roślina jadalna
4.jpg (100.72 KiB) Przejrzano 11961 razy
2.jpg
2.jpg (117.01 KiB) Przejrzano 11961 razy
3.jpg
3.jpg (90.35 KiB) Przejrzano 11961 razy
Życzę smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sie 24, 2014 8:35 pm

Witam
Żarło 7 :mruga:

Żołędziowy chleb

W trudnych warunkach kiedy brak było mąki,chleb wypiekano z dębowych żołędzi.
Zebrane żołędzie (świeże a nie zeszłoroczne) obrać z twardej łupiny i moczyć kilkakrotnie odlewając wodę ,by żołędzie pozbyły się goryczy.
Dobrze jest do moczonych żołędzi dodać popiołu z drzewa lipy lub węgla drzewnego- taki sposób pozbywania się goryczy nazywamy ługowaniem.
Suszyć następnie żołędzie przy ognisku-najlepiej na płaskim kamieniu.
Następnie zmielić żołędzie między płaskimi kamieniami na mąkę.
Taką mąkę zagniatano z dodatkiem wody i ciasto pieczono na rozłożonych liściach dębowych,na kamieniu przez około trzy kwadranse
2.jpg
Dąb
2.jpg (80.82 KiB) Przejrzano 11946 razy
4.jpg
Żołędzie jeszcze w łupinach
4.jpg (93.26 KiB) Przejrzano 11946 razy
1.jpg
Żołędzie już bez skorupek przygotowane do zmielenia na mąkę
1.jpg (101.9 KiB) Przejrzano 11946 razy
3.jpg
żołędzie po wymoczeniu w wodzie
3.jpg (96.62 KiB) Przejrzano 11946 razy
Żołędzie można też parzyć w wrzątku jako namiastka kawy.Po takiej kawie człowiek wie że żyje :lol2:

Życzę smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz gru 14, 2014 10:30 pm

Witam
Survivalowe żarło :mruga:

Strzałka wodna.

Pod wodą strzałka wodna ma niewielkie bulwy z których wyrasta ta roślina.
Od setek lat stanowią one ulubione pożywienie Indian Irokezów.
Na surowo nie jeść za dużo!-mają smak niedojrzałych orzechów,a gotowane smakują jak groch lub fasole,pieczone zastępują ziemniaki.
Chińczycy po ugotowaniu tną bulwy w paski i suszą jak grzyby.
Po zmieleniu z mąki robią kisiel.
Najlepszy smak mają bulwy zbierane jesienią.
2.jpg
liść strzałki wodnej wystający z rzeki
2.jpg (62.22 KiB) Przejrzano 11851 razy
3.jpg
3.jpg (118.02 KiB) Przejrzano 11851 razy
1.jpg
Hetman + rzeka + strzałka wodna.
1.jpg (146.08 KiB) Przejrzano 11851 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » czw sty 15, 2015 8:55 pm

Witam
Survivalowe żarło :mruga:

Świerk

Korzeń świerka można używać do plecionek czyli zastępuje sznurek.
Łyko czyli podkorze świerka jest potrawą głodową.
Po zmieleniu dodawano do maki lub jak już bieda piszczała robiono makę.
Młode, wiosenne pąki można jeść na surowo .
Nie są smaczne ale można robić jeszcze z nich syrop i herbatę.
1.jpg
Świerk
1.jpg (176.62 KiB) Przejrzano 11693 razy
6.jpg
Pąki świerkowe w miesiącu kwiecień-maj.
6.jpg (71.15 KiB) Przejrzano 11693 razy
4.jpg
z pąków rosną młode gałązki.
4.jpg (57.26 KiB) Przejrzano 11693 razy
3.jpg
jadalne młode pąki świerka.
3.jpg (63.14 KiB) Przejrzano 11693 razy
11.jpg
Żarło :)
11.jpg (67.19 KiB) Przejrzano 11693 razy
Nawet podczas deszczu u dołu drzewa,świerkowe gałęzie,można użyć jako podpałki do podpalenia ogniska.

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1374
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: UBOOT » czw sty 15, 2015 9:10 pm

A ja pijałem też herbatkę świerkową/sosnową, która jest świetna na wzmocnienie oraz na przeziębienie. Ponadto super smakuje z pieczoną kiełbaską.
Załączniki
101_0076.JPG
101_0076.JPG (172.4 KiB) Przejrzano 11690 razy
101_0080.JPG
101_0080.JPG (230.41 KiB) Przejrzano 11690 razy
101_0146.JPG
101_0146.JPG (295.22 KiB) Przejrzano 11690 razy
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » czw sty 15, 2015 10:13 pm

Herbatka taka jest pyszna :ok2:
Lekko osłodzona wspaniała-na mnie działa jak wiagra :laughing:
Posiada poza aromatem cukier i witamine C-wzmacnia organizm podczas zimowych wypadów.
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » pt sty 16, 2015 11:06 pm

Witam

Jak zrobić napój Bogów czyli:

KWAS CHLEBOWY :mruga:

Składniki
1 kg.chleba razowego
6 l wody
0,15 kg.cukru
pół cytryny
1 dag. drożdzy
około 15 szt.rodzynek

Całość trzymać w otwartym pojemniku,słoju przez 24 godziny.
Potem odcedzić i zlać do butelek - mocno zakorkować.
Doskonale nadają się butelki z porcelanowym kapslem.
Trzymać następne 24 godziny w ciemnym i chłodnym pomieszceniu-Piwnica.

Napój jest bardzo orzeżwiający -na kaca też :laughing:

Życzę smacznego :piwo:
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob sty 17, 2015 8:53 pm

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.1:mruga:

Często robiłem zimowe wypady w teren i obserwowałem przyrodę.
Był silny mróz,wiatr i padający śnieg-jednym słowem wspaniale :radocha:
A co gdy głód w takich warunkach da nam znać.
Laik może stwierdzić że nie ma co jeść a jednak jak się baczniej przyjrzymy temu co nas otacza stwierdzimy że w warunkach polskich da się przeżyć zimą.
Nie będą to duże ilości takie jak latem ale głodowe dzięki którym przeżyjemy.
W kolejnych odcinkach pokaże Moje zdjęcia i krótkie opisy żarła zimowego :ok2:

Wiesiołek Dwuletni
Zimą wysycha łodyga z torebkami nasiennymi.
Dawniej był rośliną głodową.
Z nasion po zmieleniu robiono mąkę na placki.
Jadłem te nasiona i mogę powiedzieć że smakiem przypominają nasiona maku.
wiesiołek.jpg
Wiesiołek dwuletni latem
wiesiołek.jpg (38.44 KiB) Przejrzano 11713 razy
fx 236.jpg
Wiesiołek dwuletni zimą
fx 236.jpg (61.36 KiB) Przejrzano 11713 razy
fx 244.jpg
fx 244.jpg (40.63 KiB) Przejrzano 11713 razy
fx 242.jpg
nasiona wiesiołka dwuletniego rozsypane na śniegu
fx 242.jpg (52.54 KiB) Przejrzano 11713 razy
fx 245.jpg
nasiona zimą.
fx 245.jpg (55.5 KiB) Przejrzano 11713 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob sty 17, 2015 9:14 pm

Witam

Survivalowe żarło zimą cz.2 :mruga:

Róża dzika

Gatunek krzewu niezwykle bogaty w naturalne źródło witaminy C i błonnika.
Można z niej robić soki,konfitury,syropy,wina i nalewki.
Zimą ich czerwień znacznie cieszy oko :smile1:

Owoce jadalne i po przemrożeniu zimą smaczne.
Jemy na surowo.
Zbieramy to co zostało na krzewie i pod krzewem, odkopujemy śnieg-może tam jeszcze coś owoców zostało :ok2:
fx 235.jpg
Owoc dzikiej róży zimą-jadalny
fx 235.jpg (39.56 KiB) Przejrzano 11711 razy
fx 233.jpg
Zimowe żarło
fx 233.jpg (42.69 KiB) Przejrzano 11711 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sty 18, 2015 5:00 pm

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.3 :mruga:

Głóg

Jest dość popularny w naszym kraju.
Owoce głogu są bogate w witaminę C która wzmacnia odporność organizmu.
Owoce głogu są jadalne.
W środku owocu jest pestka-niejadalna.
g1.jpg
g1.jpg (162.11 KiB) Przejrzano 11702 razy
g2.jpg
Owoce głogu
g2.jpg (106.4 KiB) Przejrzano 11702 razy
g4.jpg
g4.jpg (228.27 KiB) Przejrzano 11702 razy
g3.jpg
Owoce głogu -jadalne
g3.jpg (99.54 KiB) Przejrzano 11702 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sty 18, 2015 5:07 pm

Witam
Żarło survivalowe zimą cz.4 :mruga:

Jeżyna
Owoce jeżyny są jadalne ale zimą na próżno ich szukać :ok2:
Jadalne są pozostałości na krzewie czyli liście :ok2:
je1.jpg
Krzew jeżyny
je1.jpg (79.88 KiB) Przejrzano 11702 razy
je3.jpg
je3.jpg (81.36 KiB) Przejrzano 11702 razy
je2.jpg
Liście jadalne z krzewu.
je2.jpg (75.37 KiB) Przejrzano 11702 razy
Pozdawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » ndz sty 18, 2015 5:21 pm

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.5 :mruga:

Leszczyna pospolita

Leszczyna owocuje małymi orzechami laskowymi,które można zimą też spotkać pod drzewem w śniegu.
o1.jpg
Orzechy laskowe
o1.jpg (122.94 KiB) Przejrzano 11702 razy
Leszczyna posiada pąki kwiatów męskich i żeńskich które wczesną wiosną zamieniają się w długie kotki-bazie jeszcze przed rozwinięciem się liści.
Całą zimę można spotkać na leszczynie pąki które są jadalne.
Często były używane jako jedzenie głodowe.
l1.jpg
l1.jpg (123.36 KiB) Przejrzano 11702 razy
l2.jpg
pąki leszczyny jadalne zimą
l2.jpg (83.37 KiB) Przejrzano 11702 razy
l3.jpg
l3.jpg (87.56 KiB) Przejrzano 11702 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » wt sty 20, 2015 11:27 am

Witam

Survivalowe żarło zima cz. 6 :mruga:

Tatarak zwyczajny

Występuje w Polsce w przydrożnych rowach,nad brzegiem stawów i rzek.
Nawet zimą kłącza jego można wyciągnąć z mułu i po oczyszczeniu jeść na surowo lub gotować , piec w ognisku.
pi1.jpg
Tatarak zwyczajny nad brzegiem stawu- zimą
pi1.jpg (255.99 KiB) Przejrzano 11684 razy
W takim zamarzniętym stawie śmiało można złowić rybę pod lodem.
pi2.jpg
pi2.jpg (171.7 KiB) Przejrzano 11684 razy
pi3.jpg
Pałka
pi3.jpg (91.36 KiB) Przejrzano 11684 razy
Pałka zimą może być użyta jako podpałka do rozpalenia ogniska.
Może też pomóż nam przetrwać silne mrozy w ten sposób że zbieramy puch z pałki i wsadzamy ją za kurtkę w której chodzimy.
Daje to dodatkowe -puchowe ocieplenie -taki mały śpiwór puchowy na ciele :lol2:
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » wt sty 20, 2015 11:46 am

Witam
Survivalowe żarło zimą cz.7 :mruga:

Owoce maliny zimą

Zimą można znaleźć pozostałości liści oraz owoców maliny.
Można jeść na surowo ale można też używać jako dodatek do zupy głodowej :ok2:
m1.jpg
Jadalne pozostałości po owocach maliny.
m1.jpg (101.54 KiB) Przejrzano 11682 razy
mal.jpg
mal.jpg (115.35 KiB) Przejrzano 11681 razy
Może niektóre sposoby na przeżycie nas odpychają od zjedzenia ale to nie restauracja .
Głód jest najlepszym naszym doradcą ale prócz głodu musi być też wiedza.

Podczas wojny zdarzały się przypadki że odcięci żołnierze od swojego zaplecza po kilku tygodniach głodówki zaczęli gotować części oporządzenia swojego tj.pasy,troki które jak wiadomo są ze skóry i jedli je :oczy:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 570
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » wt sty 20, 2015 12:28 pm

Witam
Survivalowe żarło cz.8 :mruga:

Pigwowiec
Pigwowiec to mrozoodporny krzew o ciernistych gałązkach, dorastający do około 2 m wysokości.
Owoce są jadalne i doskonałe do przetworów,nalewek,konfitur.
Posiada witaminę C i świetnie zastępuje cytrynę.
Często na krzaku i oczywiście pod krzakiem -zimą można spotkać owoce pigwowca.
pig1.jpg
Krzew pigwowca
pig1.jpg (241.38 KiB) Przejrzano 11682 razy
pig 2.jpg
owoc
pig 2.jpg (184.67 KiB) Przejrzano 11682 razy
pig3.jpg
owoc
pig3.jpg (170.84 KiB) Przejrzano 11682 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.

Wróć do „Sztuka przetrwania czyli survival z Tradytorem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości