Strona 1 z 2
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: sob cze 21, 2014 8:08 pm
autor: HETMAN
Żarło 1
Placki z
Łączeń Baldaszkowaty-łacińska nazwa Butombus umbellatus
Roślina jadalna
Nad brzegami bagien,stawów i rzek można spotkać roślinie o różowych kwiatach i łodydze do 1.5 m wysokości.Jest to roślina wieloletnia.
Kłącze tej rośliny może być spożywane po ugotowaniu,upieczeniu lub w formie placków typu podpłomyków-w tym ostatnim przypadku suszy się dobrze opłukane i oskrobane kawałki kłączy.miele się w młynku lub między kamieniami a z otrzymanej mąki piecze się paluszki,placki.
Są one bardzo pożywne.
Uwaga-w czasie kwitnienia kłącza są twarde,mają mniej składników odżywczych.
Należy je zbierać bądź przed kwitnięciem a więc do początku czerwca bądź jesienią .
Łączeń kwitnie od czerwca do sierpnia.
W lecie wybieramy najmłodsze pędy które nie wydały kwiatów.
W dawnych czasach spożywano kłącze rośliny w okresie głodu,gdyż zawiera dużo skrobi
- Łączeń Baldaszkowaty-roślina jadalna
- blabla 872.jpg (64.66 KiB) Przejrzano 12235 razy
- blabla 871.jpg (65.45 KiB) Przejrzano 12235 razy
- blabla 873.jpg (90.03 KiB) Przejrzano 12235 razy
- blabla 874.jpg (97.04 KiB) Przejrzano 12235 razy
- blabla 876.jpg (75.31 KiB) Przejrzano 12235 razy
- blabla 877.jpg (105.78 KiB) Przejrzano 12235 razy
- blabla 880.jpg (77.72 KiB) Przejrzano 12235 razy
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz cze 22, 2014 11:51 am
autor: HETMAN
Żarło 2
Łopian po łacinie Lappa tomentosa-w Japonii nazywają go- GOBO
Korzenie rośliny są jadalne.
Duża roślina z wielkimi listowiem i przyczepiającymi się do ubrania rzepami.
Dochodzi do wysokości od 30 do 150 cm.
Korzeń łopianu podobny do dużej pietruszki,soczysty i pożywny,po oskrobaniu najlepiej upiec,pokrywa się wtedy rumianą i gładką skórą.
Można go utrzeć też na tarce i zjeść w postaci surówki lub ugotować jako marchew.
Można korzenie marnować z dodatkiem octu i oliwy jak ogórki.
Dla celów spożywczych należy zbierać korzenie gdy ma tylko liście a nie wytworzył pędu kwiatowego bo w drugim roku zakwita i korzeń drewnieje a roślina wydaje owoce.
To właśnie są dokuczliwe tzw. kulki,rzepy,dziady
- Łopian
- 3.jpg (104.6 KiB) Przejrzano 12227 razy
- 2.jpg (115.77 KiB) Przejrzano 12227 razy
- Łopian podczas wykopywnia
- 1.jpg (112.41 KiB) Przejrzano 12227 razy
- 6.jpg (102.51 KiB) Przejrzano 12227 razy
- wykopywanie korzenia
- 4.jpg (109.17 KiB) Przejrzano 12227 razy
- Korzeń Łopianu po wykopaniu.
Taka duża pietrucha :)) - 5.jpg (111.58 KiB) Przejrzano 12227 razy
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz cze 22, 2014 12:20 pm
autor: HETMAN
Żarło 3
Pokrzywa zwyczajna-Urtica Dioica
Roślina jadalna
Kwitnie od czerwca do października.
Dochodzi do 60-150 cm wysokości.
Roślina zawiera witaminę C i K sole potasu i wapnia.
Z młodych liści,po sparzeniu gorącą wodą przyrządza się zupę jarzynową.
Młode pędy na wiosnę były jadalne zamiast szparagów.
Z pokrzywy można upleść sznurki służące do wiązania.
- Pokrzywa
- 3.jpg (89.55 KiB) Przejrzano 12224 razy
- 1.jpg (114.41 KiB) Przejrzano 12224 razy
- 2.jpg (110.62 KiB) Przejrzano 12224 razy
- liście pokrzywy
- 4.jpg (45.95 KiB) Przejrzano 12224 razy
Sznurek upleciony z łodygi pokrzywy.Przed pleceniem należy łodygę namoczyć w letniej wodzie ok.15 minut.
Łodyga wtedy nie parzy i jest elastyczna
- sznurek z łodygi pokrzywy
- 5.jpg (78.48 KiB) Przejrzano 12224 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz cze 22, 2014 1:36 pm
autor: HETMAN
Żarło 4
Pałka szerokolistna-łacińska nazwa Typha latifolia.
Wysokość od 90 do 250 cm.
Roślina ta rośnie na płyciznach stawów,rzek,bagien.
Podziemne kłącza są słodkie,grube na 2-3 cm.i zawierają 46% skrobi,20 % białka i 11 % cukru.
Kłącza mogą być spożywane na surowo lub pieczone w popiele.
Ugotowane-po obraniu przypominają w smaku szparagi a dodatkiem masełka to już miód w gębie
Można też robić z niej mąkę na którą tnie się kawałki 1-2 cm,suszy w piecu i gdy są łamliwe- zmielić.
Mąka jest delikatna i nadaje się dopieczenia nawet biszkoptów.
Młode pędy mogą być używane jako jarzyna.
Z liści można pleść maty.
Łodygi doskonałe na dach w szałasie po spleceniu dużej ilość powoduje że deszczowa woda nieprzesiąkła tylko spływa po dachu.
Puch z pałki w zimę po zebraniu można wsadzić za kurtkę a tym samym stworzyć warstwę izolacyjną przed zimnem-taki śpiwór na sobie
Kłącza pałki można jeść też zimą.
- Pałka wodna
- 3.jpg (113.66 KiB) Przejrzano 12222 razy
- 5.jpg (81.75 KiB) Przejrzano 12222 razy
- 6.jpg (149.4 KiB) Przejrzano 12222 razy
- Kłącza pałki
- 1.jpg (115.79 KiB) Przejrzano 12222 razy
- pieczenie kłaczy pałki w ognisku
- 2.jpg (99.28 KiB) Przejrzano 12222 razy
- zbieranie liści do uplecenia maty
- 4.jpg (118.01 KiB) Przejrzano 12222 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz cze 29, 2014 6:20 pm
autor: HETMAN
Witam
Żarło cz.5
Komosa biała-łacińska nazwa Chenopodium album.- (znana też jako Lebioda)
ROŚLINA JADALNA
Komosa nie raz ratowała ludzi przed głodem
Kiedyś bardzo znana roślina-dziś traktowana jako chwast i zapomniana.
Rośnie na śmietnikach,polach,ogrodach i w przydrożnych rowach.
Jest to znakomity środek odżywczy,ponieważ młode pędy i liście obfitują w białko,żelazo i witaminę C,prowitaminę A
Jest to roślina wieloletnia.
Starsze liście muszą być co najmniej raz gotowane.
Łodygi o długości 10-15 cm.podaje się jak szparagi z masełkiem.
Duszone kwiaty smakują jak szparagi.
Krótko duszona Komosa smakuje lepiej od szpinaku.
Liście dodaje się do zup,potraw ziemniaczanych,pierogów,dań mięsnych.
Można jeść na surowo.
- KOMOSA
- 6.jpg (73.09 KiB) Przejrzano 12189 razy
- 5.jpg (136.86 KiB) Przejrzano 12189 razy
- 4.jpg (77.15 KiB) Przejrzano 12189 razy
- 7.jpg (74.98 KiB) Przejrzano 12189 razy
- 8.jpg (89.61 KiB) Przejrzano 12189 razy
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: pn sie 04, 2014 7:35 pm
autor: HETMAN
Witam
Żarło 6
Żółtnica drobnokwiatowa
Występuje w Polsce pospolicie jako chwast.
Rośnie na polach,w lasach,rowach i śmietnikach.
Jest jedzona w Andach od czasów Inków.
Roślina pochodzi z Ameryki środkowej i południowej.
Wprowadzona do kolekcji europejskich ogrodów botanicznych w 1794 roku.
Jej młode pędy są jadalne na surowo lub można z niej robić sałatkę.
Może być suszona i sproszkowana-dodawana do zup.
Roślina jadalna
- Złotnica drobnokwiatowa-jadalna
- 1.jpg (112.85 KiB) Przejrzano 12105 razy
- roślina jadalna
- 4.jpg (100.72 KiB) Przejrzano 12105 razy
- 2.jpg (117.01 KiB) Przejrzano 12105 razy
- 3.jpg (90.35 KiB) Przejrzano 12105 razy
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz sie 24, 2014 8:35 pm
autor: HETMAN
Witam
Żarło 7
Żołędziowy chleb
W trudnych warunkach kiedy brak było mąki,chleb wypiekano z dębowych żołędzi.
Zebrane żołędzie (świeże a nie zeszłoroczne) obrać z twardej łupiny i moczyć kilkakrotnie odlewając wodę ,by żołędzie pozbyły się goryczy.
Dobrze jest do moczonych żołędzi dodać popiołu z drzewa lipy lub węgla drzewnego- taki sposób pozbywania się goryczy nazywamy ługowaniem.
Suszyć następnie żołędzie przy ognisku-najlepiej na płaskim kamieniu.
Następnie zmielić żołędzie między płaskimi kamieniami na mąkę.
Taką mąkę zagniatano z dodatkiem wody i ciasto pieczono na rozłożonych liściach dębowych,na kamieniu przez około trzy kwadranse
- Dąb
- 2.jpg (80.82 KiB) Przejrzano 12090 razy
- Żołędzie jeszcze w łupinach
- 4.jpg (93.26 KiB) Przejrzano 12090 razy
- Żołędzie już bez skorupek przygotowane do zmielenia na mąkę
- 1.jpg (101.9 KiB) Przejrzano 12090 razy
- żołędzie po wymoczeniu w wodzie
- 3.jpg (96.62 KiB) Przejrzano 12090 razy
Żołędzie można też parzyć w wrzątku jako namiastka kawy.Po takiej kawie człowiek wie że żyje
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz gru 14, 2014 10:30 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło
Strzałka wodna.
Pod wodą strzałka wodna ma niewielkie bulwy z których wyrasta ta roślina.
Od setek lat stanowią one ulubione pożywienie Indian Irokezów.
Na surowo nie jeść za dużo!-mają smak niedojrzałych orzechów,a gotowane smakują jak groch lub fasole,pieczone zastępują ziemniaki.
Chińczycy po ugotowaniu tną bulwy w paski i suszą jak grzyby.
Po zmieleniu z mąki robią kisiel.
Najlepszy smak mają bulwy zbierane jesienią.
- liść strzałki wodnej wystający z rzeki
- 2.jpg (62.22 KiB) Przejrzano 11995 razy
- 3.jpg (118.02 KiB) Przejrzano 11995 razy
- Hetman + rzeka + strzałka wodna.
- 1.jpg (146.08 KiB) Przejrzano 11995 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: czw sty 15, 2015 8:55 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło
Świerk
Korzeń świerka można używać do plecionek czyli zastępuje sznurek.
Łyko czyli podkorze świerka jest potrawą głodową.
Po zmieleniu dodawano do maki lub jak już bieda piszczała robiono makę.
Młode, wiosenne pąki można jeść na surowo .
Nie są smaczne ale można robić jeszcze z nich syrop i herbatę.
- Świerk
- 1.jpg (176.62 KiB) Przejrzano 11837 razy
- Pąki świerkowe w miesiącu kwiecień-maj.
- 6.jpg (71.15 KiB) Przejrzano 11837 razy
- z pąków rosną młode gałązki.
- 4.jpg (57.26 KiB) Przejrzano 11837 razy
- jadalne młode pąki świerka.
- 3.jpg (63.14 KiB) Przejrzano 11837 razy
- Żarło :)
- 11.jpg (67.19 KiB) Przejrzano 11837 razy
Nawet podczas deszczu u dołu drzewa,świerkowe gałęzie,można użyć jako podpałki do podpalenia ogniska.
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: czw sty 15, 2015 9:10 pm
autor: UBOOT
A ja pijałem też herbatkę świerkową/sosnową, która jest świetna na wzmocnienie oraz na przeziębienie. Ponadto super smakuje z pieczoną kiełbaską.
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: czw sty 15, 2015 10:13 pm
autor: HETMAN
Herbatka taka jest pyszna
Lekko osłodzona wspaniała-na mnie działa jak wiagra
Posiada poza aromatem cukier i witamine C-wzmacnia organizm podczas zimowych wypadów.
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: pt sty 16, 2015 11:06 pm
autor: HETMAN
Witam
Jak zrobić napój Bogów czyli:
KWAS CHLEBOWY
Składniki
1 kg.chleba razowego
6 l wody
0,15 kg.cukru
pół cytryny
1 dag. drożdzy
około 15 szt.rodzynek
Całość trzymać w otwartym pojemniku,słoju przez 24 godziny.
Potem odcedzić i zlać do butelek - mocno zakorkować.
Doskonale nadają się butelki z porcelanowym kapslem.
Trzymać następne 24 godziny w ciemnym i chłodnym pomieszceniu-Piwnica.
Napój jest bardzo orzeżwiający -na kaca też
Życzę smacznego
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: sob sty 17, 2015 8:53 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło zimą cz.1:mruga:
Często robiłem zimowe wypady w teren i obserwowałem przyrodę.
Był silny mróz,wiatr i padający śnieg-jednym słowem wspaniale
A co gdy głód w takich warunkach da nam znać.
Laik może stwierdzić że nie ma co jeść a jednak jak się baczniej przyjrzymy temu co nas otacza stwierdzimy że w warunkach polskich da się przeżyć zimą.
Nie będą to duże ilości takie jak latem ale głodowe dzięki którym przeżyjemy.
W kolejnych odcinkach pokaże Moje zdjęcia i krótkie opisy żarła zimowego
Wiesiołek Dwuletni
Zimą wysycha łodyga z torebkami nasiennymi.
Dawniej był rośliną głodową.
Z nasion po zmieleniu robiono mąkę na placki.
Jadłem te nasiona i mogę powiedzieć że smakiem przypominają nasiona maku.
- Wiesiołek dwuletni latem
- wiesiołek.jpg (38.44 KiB) Przejrzano 11857 razy
- Wiesiołek dwuletni zimą
- fx 236.jpg (61.36 KiB) Przejrzano 11857 razy
- fx 244.jpg (40.63 KiB) Przejrzano 11857 razy
- nasiona wiesiołka dwuletniego rozsypane na śniegu
- fx 242.jpg (52.54 KiB) Przejrzano 11857 razy
- nasiona zimą.
- fx 245.jpg (55.5 KiB) Przejrzano 11857 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: sob sty 17, 2015 9:14 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło zimą cz.2
Róża dzika
Gatunek krzewu niezwykle bogaty w naturalne źródło witaminy C i błonnika.
Można z niej robić soki,konfitury,syropy,wina i nalewki.
Zimą ich czerwień znacznie cieszy oko
Owoce jadalne i po przemrożeniu zimą smaczne.
Jemy na surowo.
Zbieramy to co zostało na krzewie i pod krzewem, odkopujemy śnieg-może tam jeszcze coś owoców zostało
- Owoc dzikiej róży zimą-jadalny
- fx 235.jpg (39.56 KiB) Przejrzano 11855 razy
- Zimowe żarło
- fx 233.jpg (42.69 KiB) Przejrzano 11855 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz sty 18, 2015 5:00 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło zimą cz.3
Głóg
Jest dość popularny w naszym kraju.
Owoce głogu są bogate w witaminę C która wzmacnia odporność organizmu.
Owoce głogu są jadalne.
W środku owocu jest pestka-niejadalna.
- g1.jpg (162.11 KiB) Przejrzano 11846 razy
- Owoce głogu
- g2.jpg (106.4 KiB) Przejrzano 11846 razy
- g4.jpg (228.27 KiB) Przejrzano 11846 razy
- Owoce głogu -jadalne
- g3.jpg (99.54 KiB) Przejrzano 11846 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz sty 18, 2015 5:07 pm
autor: HETMAN
Witam
Żarło survivalowe zimą cz.4
Jeżyna
Owoce jeżyny są jadalne ale zimą na próżno ich szukać
Jadalne są pozostałości na krzewie czyli liście
- Krzew jeżyny
- je1.jpg (79.88 KiB) Przejrzano 11846 razy
- je3.jpg (81.36 KiB) Przejrzano 11846 razy
- Liście jadalne z krzewu.
- je2.jpg (75.37 KiB) Przejrzano 11846 razy
Pozdawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: ndz sty 18, 2015 5:21 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło zimą cz.5
Leszczyna pospolita
Leszczyna owocuje małymi orzechami laskowymi,które można zimą też spotkać pod drzewem w śniegu.
- Orzechy laskowe
- o1.jpg (122.94 KiB) Przejrzano 11846 razy
Leszczyna posiada pąki kwiatów męskich i żeńskich które wczesną wiosną zamieniają się w długie kotki-bazie jeszcze przed rozwinięciem się liści.
Całą zimę można spotkać na leszczynie pąki które są jadalne.
Często były używane jako jedzenie głodowe.
- l1.jpg (123.36 KiB) Przejrzano 11846 razy
- pąki leszczyny jadalne zimą
- l2.jpg (83.37 KiB) Przejrzano 11846 razy
- l3.jpg (87.56 KiB) Przejrzano 11846 razy
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: wt sty 20, 2015 11:27 am
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło zima cz. 6
Tatarak zwyczajny
Występuje w Polsce w przydrożnych rowach,nad brzegiem stawów i rzek.
Nawet zimą kłącza jego można wyciągnąć z mułu i po oczyszczeniu jeść na surowo lub gotować , piec w ognisku.
- Tatarak zwyczajny nad brzegiem stawu- zimą
- pi1.jpg (255.99 KiB) Przejrzano 11828 razy
W takim zamarzniętym stawie śmiało można złowić rybę pod lodem.
- pi2.jpg (171.7 KiB) Przejrzano 11828 razy
- Pałka
- pi3.jpg (91.36 KiB) Przejrzano 11828 razy
Pałka zimą może być użyta jako podpałka do rozpalenia ogniska.
Może też pomóż nam przetrwać silne mrozy w ten sposób że zbieramy puch z pałki i wsadzamy ją za kurtkę w której chodzimy.
Daje to dodatkowe -puchowe ocieplenie -taki mały śpiwór puchowy na ciele
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: wt sty 20, 2015 11:46 am
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło zimą cz.7
Owoce maliny zimą
Zimą można znaleźć pozostałości liści oraz owoców maliny.
Można jeść na surowo ale można też używać jako dodatek do zupy głodowej
- Jadalne pozostałości po owocach maliny.
- m1.jpg (101.54 KiB) Przejrzano 11826 razy
- mal.jpg (115.35 KiB) Przejrzano 11825 razy
Może niektóre sposoby na przeżycie nas odpychają od zjedzenia ale to nie restauracja .
Głód jest najlepszym naszym doradcą ale prócz głodu musi być też wiedza.
Podczas wojny zdarzały się przypadki że odcięci żołnierze od swojego zaplecza po kilku tygodniach głodówki zaczęli gotować części oporządzenia swojego tj.pasy,troki które jak wiadomo są ze skóry i jedli je
Pozdrawiam
Re: SURVIVAL z TRADYTOREM
: wt sty 20, 2015 12:28 pm
autor: HETMAN
Witam
Survivalowe żarło cz.8
Pigwowiec
Pigwowiec to mrozoodporny krzew o ciernistych gałązkach, dorastający do około 2 m wysokości.
Owoce są jadalne i doskonałe do przetworów,nalewek,konfitur.
Posiada witaminę C i świetnie zastępuje cytrynę.
Często na krzaku i oczywiście pod krzakiem -zimą można spotkać owoce pigwowca.
- Krzew pigwowca
- pig1.jpg (241.38 KiB) Przejrzano 11826 razy
- owoc
- pig 2.jpg (184.67 KiB) Przejrzano 11826 razy
- owoc
- pig3.jpg (170.84 KiB) Przejrzano 11826 razy
Pozdrawiam