fajnie, fajnie
jeśli można coś zaproponować
niezbyt estetycznie wygląda "NN.___________X Lat" ta przerwa jest nieładna. albo nie pisać nic (czy ktoś liczy, że za jakiś czas uda się zidentyfikować osoby "bezimienne" jak na dziś dzień, jeśli tak to "NN" jest zbędne i okaże się później kłopotliwe - przy np. dopisaniu nazwiska przez kamieniarza) - (bo mam rozumieć, że tablica będzie kamienna, hm?)
a jeśli nie liczymy na identyfikacje, może warto wspiać - bezimienny powstaniec, czy nieznany... no jakoś tak. żeby tych zbędnych luk nie było
nieestetycznie wygląda też imię i nazwisko w jednym wierszu, a lata w kolejnym. alles powinno być w jednej linii. wystarczy zmniejszyć czcionkę jakieś 15-20% i po kłopocie. bo strasznie się to zlewa...

i kwestia "znaczków" na rogach. znaczki te jednoznacznie mi się kojarzą, może jest jakieś inne wyjaśnienie - nie wątpię, że jest taka opcja. to są zapewne mocowania, tak? no to możnaby się pokusić o albo jakieś prostsze kształty, albo coś typowo symbolicznie-historycznie

nie chcę też wchodzić w polemikę z księdzem grzegorzem, ale zastanowiłbym się nad ostatnim wersem. może inne hasło...
to takie drobne uwagi, prosiliście - to się wypowiedziałem. takie moje zdanie.

co nie zmienia faktu że inicjatywa jest świetna

pozdrawiam