Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Moderator: gruzin85

Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » śr cze 09, 2010 4:31 pm

Jak widać telewizja może wcisnąć nam wszystko, jeżeli tylko nie orientujemy się w temacie! A TVN to już szczególnie bajkopisarze ;-) Zapraszam do obejrzenia materiału:

http://www.youtube.com/watch?v=rdqMXc2h98k

Oto wypowiedzi krótkofalowców na forum klubu SP7PKI:
http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa ... 5&nr_str=1
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » śr cze 09, 2010 7:56 pm

To było już dosyć dawno w TV. Później się inni dziwią, że ludzie głupieją i tylko radia Presidenta kupują, bo w TV powiedzieli że najlepsze :jackas:
Niestety z tym nie da się walczyć ...
Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » śr cze 09, 2010 8:36 pm

Hombre pisze:To było już dosyć dawno w TV. Później się inni dziwią, że ludzie głupieją i tylko radia Presidenta kupują, bo w TV powiedzieli że najlepsze :jackas:
Niestety z tym nie da się walczyć ...
Wiem, że dawno, ale uważam, że warto przypomnieć. Poza tym , wiesz akurat nie chodziło mi o wybór marki, a o różne głupoty które wygaduje prezenter. Podałem link do forum SP7PKI, warto poczytać :oczko:
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » śr cze 09, 2010 8:45 pm

Czytałem, jednak filmiku nie mogłem dokończyć, gdyż opowieści prowadzącego nie zgadzają się z moją skromną wiedzą o CB radiu.Wiem że też nie o markę chodzi, ale zachwalanie czegoś, co nie jest warte połowy swojej ceny, też mi ciśnienie podnosi.Najgorsze jest to, że luzie czytają lub oglądają takie brednie i później boją się np. dołożyć 20 cm kabla ( bo mu np. brakuje ) i się zastanawia czy SWR mu się zmieni, lub antena będzie gorzej odbierać/nadawać.Przyjdzie znowu inny i napisze że antenę stroi się kablem ... Szkoda słów.
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1337
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: UBOOT » śr cze 09, 2010 9:28 pm

Niektóre anteny stroi się kablem np. ala bazówka Storm (i podobne), ale tobie raczej chodzi o samochodówki.
Co do radyjek, to troszkę mają rację, że President w radyjkach (prostych) samochodowych nie mają sobie równych, no chyba, że chodzi o UNIDENY czy STABO. Generalnie, wszystkie te marki wchodzą w skład jednej korporacji lub są licencjami UNIDENA. (STABO, niektóre modele).
Z radyjek droższych, bardziej złożonych (bez ssb) mamy full, ale tu ceny są powyżej 800 zł.Dla mnie,najlepszym ( prostym) radyjkiem mobilowy nadal jest President Taylor a z większych Valery. Bardzo dobrze również wspominam UBOOTy :D (UNIDENY510/20)
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » śr cze 09, 2010 10:40 pm

Ja i tak zawsze wolałem Alany niż Presidenty.Jedyne radia Presidenta jakie dla mnie istnieją to Lincoln, Grant i Valery, a z nowych nic a nic, gdyż cena do jakości to przesada.Nie mogę tutaj zrozumieć kupujących np. Herberta II lub JFK II :extra_saywha: To czyste wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo radio za 900 zł i bez SSB to porażka.
Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » śr cze 09, 2010 11:39 pm

UBOOT pisze:Niektóre anteny stroi się kablem np. ala bazówka Storm (i podobne)
A mógłbyś mnie UBOOT uświadomić jak można zestroić antenę kablem koncentrycznym?
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1337
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: UBOOT » czw cze 10, 2010 5:47 am

Byłem pewien że te pytanie padnie. :D

Strojenie odbywa się na zasadzie przycięcia kabla na odpowiednią długość. Miałem antenę i według ulotki należało zastosować kabel RG58 o długości 848 cm. Niestety przy tej długości SWR był kosmiczny. Na jednym z forum polecono mi bym przyciął kawałek kabla. Uciąłem cm. i jeszcze cm. i bodajże przy długości 844 SWR był około 1,6. Na elektrodzie wyczytałem, że jest to możliwe (strojenie w ten sposób) zwłaszcza przy antenach słabej jakości.
...i poskutkowało. :)
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » czw cze 10, 2010 3:23 pm

Tak naprawdę, to kablem nie stroi się żadnej anteny ;) No , ale sprzeczać się nie chcę :laughing:
Dla wyjaśnienia.
Załączniki
pomiar kabla.jpg
pomiar kabla.jpg (110.38 KiB) Przejrzano 367 razy
Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » czw cze 10, 2010 5:22 pm

Hombre! Tutaj masz 100% rację! SWR to nic innego jak z j.polskiego WFS tj. Współczynnik Fali Stojącej!
Zbyt długi kabel powoduje straty, choć na falach krótkich na jakich znajduje się pasmo CB nie powinno być ich zbyt wiele pod warunkiem, że długość kabla nie przekracza 20metrów. Np. w paśmie UKF stosuje się kable o grubym przekroju dla zmniejszenia tłumienia takie jak: H1000. Niestety jest on dość kosztowny bo chyba cena za metr waha się około 100zł. Od siebie mogę polecić kabel RF10 ;-) Chyba, że Uboot-owi chodziło o antenę zrobioną z kabla koncentrycznego, wtedy sam kabel staje się anteną i jego skracanie bądź wydłużanie pozwala dopasować SWR. Przy czym muszę tutaj zaznaczyć, iż SWR powyżej 1,6 powoduje około 35% strat mocy przesyłanej kablem do anteny. Ja na ten przykład na swojej antenie CB Sirio Performer 5000 mam SWR 1:2,5, choć i tak jest zbyt wysoki ;)
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1337
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: UBOOT » czw cze 10, 2010 5:33 pm

Hombre ale nikt się nie sprzecza :D . Generalnie większość dobrze zamontowanych anten nie potrzebuje strojenia. Dałem wam przykład, że są anteny których SWR jest uzależniony od długości kabla. Należą do rzadkości, ale są.
Przykładem jest antena STORM 27. Powyżej opisałem moją krótką przygodę z tym sprzętem.
Poniżej przedstawiam rozmowę z kolegami z serwisu z Wawy oraz instrukcję anteny.
Po zastosowaniu wskazówek o przycięciu kabla było OK. No chyba, że jest inne wytłumaczenie całości, to czekam na wyjaśnienie mi- bo człowiek uczy się całe życie :idea: ;)
Załączniki
STORM.JPG
STORM.JPG (82.32 KiB) Przejrzano 363 razy
ctestorm27antennamanualmh9.jpg
ctestorm27antennamanualmh9.jpg (67.82 KiB) Przejrzano 363 razy
Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » czw cze 10, 2010 5:43 pm

Nie znam tej anteny bo ogólnie mało pracuje na CB raczej jak już to na 28MHz gdzie na SSb przeprowadzam między kontynentalne łączności, a najczęściej na UKF-ie i na 14MHz :P Bo 14 to królowa pasm jak to mawiają krótkofalowcy! Wracając do tematu anteny Storm 27 to może kabel ma zbyt dużą oporność bądź faktycznie antena jest zbyt nisko zawieszona? Do końca nie będę się wymądrzał bo coraz to nowsze anteny są wymyślane a ja tej anteny na oczy nie widziałem. Grunt, że działa! :D
A ta antena jaką ma polaryzację?[/color]
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1337
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: UBOOT » czw cze 10, 2010 6:09 pm

Antenę miałem krótko, bo to był super...syfiarski sprzęt i niebawem powróciłem do swojej poczciwej 1/2 falówki, na której pracuje do dziś. Generalnie chodziło mi tylko o wskazanie precedensu, który odczułem na własnej skórze.
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » czw cze 10, 2010 7:46 pm

Też nie będę się wymądrzał, gdyż nadal się uczę i co raz to nowe i zadziwiające wiadomości czytam.Kiedyś tam z 18 lat wstecz to osobiście kabel sobie stroiłem pod sztucznym obciążeniem :laughing: Jakby na to nie patrzeć, to przycinając kabel w jakiś tam sposób go stroiłem bo na reflektometrze wskazówka spadała.Dlatego też napisałem że nie będę się sprzeczał, gdyż nadal się uczę w tym temacie i pogłębiam swoją wiedzę :)
Wracając Uboot do Twojej anteny ( nie wiem czy tak to można nawet nazywać :P ) to co mogłeś się spodziewać po takiej antence ? Wiem, mnie kiedyś i Boomerang cieszył, ale jak z samochodowej anteny lepiej byłem słyszalny niż z Boomeranga, tak dałem sobie spokój z kikutami.
Awatar użytkownika
UBOOT
Moderator globalny - Stowarzyszenie
Posty: 1337
Rejestracja: wt sie 25, 2009 9:09 pm
Lokalizacja: Płock-Mańkowo
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: UBOOT » czw cze 10, 2010 8:07 pm

W swoim życiu miałem wiele anten i radyjek zwykłych, wstęgowych. Tak więc i Storm był efektem prób. Antena miała służyć do DX na łonie natury, niestety okazał się całkowitym nie wypałem. Od kiedy zrobiłem sobie 1/4 falówkę na wyjazdy przestałem bawić się dziwnymi wynalazkami :). Niestety, dzisiaj niema na to czasu. Tak, więc hobby CB lekko odeszło do lamusa, chociaż czasami obiecuję sobie, że jednak jeszcze do niego wrócę.
Poniżej moja konstrukcja 1/4 fali (koszt 30 zł).
Załączniki
uObraz 003.jpg
uObraz 003.jpg (21.4 KiB) Przejrzano 351 razy
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » czw cze 10, 2010 10:18 pm

Ja nadal bawię się w DX-y tutaj u siebie, albo jak w kraju jestem to lokalne rozmówki jak za dawnych czasów.Zostało jeszcze kilka starych stacji i jest z kim słówko zamienić.
Ta antena własnej produkcji, to tylko na postoju ? Bo raczej z taką tyczką nie jeździsz ? :hurra:
Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » pt cze 11, 2010 12:13 am

Szkoda Hombre, że nie możesz rozmawiać na 14MHz bo byśmy sobie zamienili słówko
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)
Awatar użytkownika
Hombre
Posty: 82
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:41 pm
Lokalizacja: Navas de Oro

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Hombre » pt cze 11, 2010 6:28 pm

W październiku zdaję egzamin i jak zdam to można będzie spróbować.Obecnie pozostają tylko pirackie częstotliwości jak 26.425 lub 27.555 i tam mnie można najczęściej usłyszeć przy sprzyjającej propagacji.
Awatar użytkownika
Kostrogaj
Posty: 15
Rejestracja: pt paź 08, 2010 3:29 am
Lokalizacja: Płock-Huddersfield

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: Kostrogaj » pn lis 08, 2010 5:51 pm

...no i znalazłem chwilkę by tu zajrzeć. Od razu mam pytanie. Jest ktoś może ze '' Starej Gwardii'' ? Pytam bo zabawę z CB rozpocząłem jakieś 15 lat temu. Moje pierwsze radyjko to ''ręczniak'' Midland. Jako że zżerał baterie szybciej niż myślałem a podczepiona kasta była większa od samego radyjka to miałem go 3 dni :takaemotka: . Ale zaraz wpadła ''13'' więc wymęczyłem u Benka i Adama postawienie ''Bazówki''. Tak więc na rogu Jaśminowej i Gałczyńskiego zakwitł 3/4 fali Skylab. Jako że jestem perfekcjonista po zestrojeniu antenki na dachu dostrajałem ją kabelkiem. Po 1cmm przez pięć metrów szukałem tego optimum. Z dwóch powodów. Ustawienie na 1.0 to już legendarne dążenia a pa po drugie dobrze zestrojona instalacja nie '' siała'' dookoła. Każdy miał jakiś problem z sąsiadami i ich sprzętem RTV. Później drugie na auto i też zabawa ze strojeniem. Wiara na autach robiła różne cudaczne instalacje. Spotykało się nawet antenki na relingach, oknach. zderzakach. Największe pole do popisu mieli goście na Trabantach i syrenkach. Ja zrobiłem prosty manewr. Z kolegą na Polnej centralny środek dachu, wiertarka i dziura jak Bóg nakazał. Wielu ludzi popełnia zasadniczy błąd strojąc swoje baciki gdzieś koło garaży, w pobliżu żelastwa męczyli się. ... a po przejechaniu kilkuset metrów wszystko padało. Mój patent był prosty. Normalny, suchy dzień na polu i strojenie. Do tego porządne masowanie i po zawodach. Ten sposób był o tyle skuteczny że na strojenie nie miały wpływu wszystko to co dookoła. Wiadomo oczywiście, że w trakcie przemieszczania się SWR troszkę się rozłaził, ale generalnie nie miałem żadnego problemu z antenką. Jako, że sporo kręciłem się po kraju nigdy mnie radyjko nie zawiodło. Z auta miałem zasięg na ''Bazówki'' w Płocku zza Łęczycy. Za to z ''Bazówki '' chodziło nawet do Łodzi, a i z taksówkami na postoju w Kutnie też się gadało. Na wschód to Pomiechówek. Na północ totalna cisza. Wiadomo Kombinat. Utrapieniem byli Tirowcy bo propagacja najlepsza była na południe.

W tamtym czasie była nas garstka. Benek, Adam, Polna, Impreza, sławetny '' Prezydent '' Orzech itd. Zabawa była przednia i coraz więcej wiary stawiało antenki. Może bym dłużej się bawił, ale jak na wieżowcach powstały całe lasy półfalówek i nie mogłem dowołać się do kumpla na 400 metrów w prostej. To cały ten bałagan sprzedałem jak stał. Nie dało się pogadać. Małolaty podłączali dopały i gruchy z kopresją i zero jakiegoś porządku. Wypadłem więc z obiegu ale czasami zaglądałem co się dzieje. Ostatni będąc w Polsce jedynie na autach widziałem baciki. Jak zobaczyłem u kumpla bacik który chodził... siłą i godnością osobistą to, aż się opłakałem ze śmiechu. Stare błędy w nowym wykonaniu. Z resztą jak to w Polsce. Każdy ma złoty środek na wszystko i każdy wie lepiej :takaemotka: Pozdrawiam
świętych przybywa...Sytych ubywa...a to polska właśnie....
Awatar użytkownika
gruzin85
Moderator lokalny
Posty: 276
Rejestracja: pt lis 06, 2009 8:57 pm
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Głupoty o CB radiu w TVN Turbo

Postautor: gruzin85 » wt lis 09, 2010 11:44 pm

Kostrogaj pisze:...no i znalazłem chwilkę by tu zajrzeć. Od razu mam pytanie. Jest ktoś może ze '' Starej Gwardii'' ? Pytam bo zabawę z CB rozpocząłem jakieś 15 lat temu. Pozdrawiam
Ja jestem tylko krótkofalowcem, który działa na wielu pasmach a tylko czasami na CB. :) Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś inny ;)
Hombre pisze:W październiku zdaję egzamin i jak zdam to można będzie spróbować.Obecnie pozostają tylko pirackie częstotliwości jak 26.425 lub 27.555 i tam mnie można najczęściej usłyszeć przy sprzyjającej propagacji.
A właśnie! Hombre! Zdałeś już licencję na Radiooperatora w Służbie Amatorskiej?
Kompanja Brus >>> Kocham Polskę! Kochaj ją i Ty! :-)

Wróć do „Krótkofalarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość