Żeby cokolwiek znaleźć na temat tego cmentarza... trzeba się nieźle nagimnastykować.
Literatura milczy (podobnie ma się sprawa z Synagogą w Skępem), ludzie nic nie wiedzą, śladu nie ma - jedynie na WIGówce z 1935 roku zaznaczono. Potem jeszcze Messtischblatt z 1944 też wskazuje i potwierdza lokalizację. Ale to tylko mapy... dziś tam na całej długości obu jezior ciągną się nieprzebyte i niczym nie różniące się lasy.
Na całe szczęście trafiłem na osobę, która wskazała mi konkretnie - TU JEST CMENTARZ ŻYDOWSKI. Dowiedziałem się, że mieszkańcy okoliczni na Wszystkich Świętych palą tu znicze - ja się pytam - jak palą, skoro nikt nie wie gdzie jest cmentarz żydowski - usłyszałem - palą - bo i nasze babki paliły i matki - to i my teraz palimy...
ot.
Dziś przez środek cmentarza (który naprawdę trudno określić, gdzie się zaczyna, a gdzie kończy) biegnie ścieżka w dół, do przesmyku między jeziorami Wielkim i Małym.
Na wejściu na teren cmentarza stoi murowana kapliczka z figurą MB Skępskiej. Tyle. Nie ma nic więcej.......
Cmentaż żydowski - Skępe (pow. lipnowski)
- Thomas
- Moderator globalny - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Cmentaż żydowski - Skępe (pow. lipnowski)
"Wśród mazowieckich złotych pól
Leży Wacława dzielny gród.
Tu Sierpienicy wody nurt
Wpada w ramiona siostry Skrwy."
Tu Sierpienicy wody nurt
Re: Cmentaż żydowski - Skępe (pow. lipnowski)
Hallo Tomasie,
ciekawy temat.
Ja nie pytam jak, kiedy i dlaczego - w reszcie mamy tez tutaj "kirkut"...........sama laka.....Grobowce, rozebrane na rozkaz Hitlerowcow leza w kawalach w lesnej drodze. Urzad miasta chwali sie, ze jest historyczny kirkut.......na miejscu ani pomnika ani tablice.......
Ciesze sie, ze twoje rozmowcy tamte ludzie nie zapomniali, to po prostu ludzki postep i honor.
pozdrawiam serdecznie
ciekawy temat.
Ja nie pytam jak, kiedy i dlaczego - w reszcie mamy tez tutaj "kirkut"...........sama laka.....Grobowce, rozebrane na rozkaz Hitlerowcow leza w kawalach w lesnej drodze. Urzad miasta chwali sie, ze jest historyczny kirkut.......na miejscu ani pomnika ani tablice.......
Ciesze sie, ze twoje rozmowcy tamte ludzie nie zapomniali, to po prostu ludzki postep i honor.
pozdrawiam serdecznie
Auf ferner, fremder Aue, da liegt ein toter Soldat,
ein ungezählter, vergeßner, wie brav er gekämpft auch hat.
ein ungezählter, vergeßner, wie brav er gekämpft auch hat.
- Nieostatni
Tomku - patrząc na Twoje zamieszczone zdjęcia kończące wątek, można powiedzieć - doskonale zatarto wszelkie ślady. Pewno znasz, tym nie mniej podpinam ten adres: http://www.sztetl.org.pl/pl/city/skepe/.
Autor, Twój imiennik Tomasz Kawski widać jest zorientowany w temacie judaików w Skępem, a też szuka. Może warto, jeśli oczywiście nie znasz Go, nawiązać kontakt. Pozdrawiam
Nieostatni
Autor, Twój imiennik Tomasz Kawski widać jest zorientowany w temacie judaików w Skępem, a też szuka. Może warto, jeśli oczywiście nie znasz Go, nawiązać kontakt. Pozdrawiam
Nieostatni
- Thomas
- Kontakt:
Tak, dziękuję za odpowiedzi i link.
Dotarliśmy, widzę z Panem Kawskim - do tego samego źródła. Książeczka "Rodem ze Skępego" autorstwa p. Zyty Wegner. Poświęcono tam, Żydom skępskim dwie strony, których skany zamieszczam.
Tyle, że z tych informacji - nic konkretnego o lokalizacji, historii kirkutu, czy synagogi - nie wynika.
Dobrze, tak jak piszecie, że chociaż ludzie pamiętają...
Zyta Wegner, Rodem ze Skępego, s. 90-91.
Dotarliśmy, widzę z Panem Kawskim - do tego samego źródła. Książeczka "Rodem ze Skępego" autorstwa p. Zyty Wegner. Poświęcono tam, Żydom skępskim dwie strony, których skany zamieszczam.
Tyle, że z tych informacji - nic konkretnego o lokalizacji, historii kirkutu, czy synagogi - nie wynika.
Dobrze, tak jak piszecie, że chociaż ludzie pamiętają...
Zyta Wegner, Rodem ze Skępego, s. 90-91.
Spoiler:
Tu Sierpienicy wody nurt
Tu Sierpienicy wody nurt
Ja w 2011 roku próbowałem namierzyć ten kirkut, niestety bez powodzenia. Jak się okazuje sprawa jest trudna, gdyż brak jakichkolwiek śladow materalnych. Co ciekawe na niektórych stronach o Skępem kirkut jest wymieniany jako miejsce godne zwiedzenia. W urzędzie gminy pracuje pan Kowalski. On jest chyba kierownikiem biblioteki w Skepem. Dużo wie na temat ludności żydowskiej oraz osadników niemieckich na tych terenach. Nie miałem czasu dłużej z nim porozmawiać, ale mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja.
Przeszedłszy się nieco po terenie tego zapomnianego cmentarza nie natrafiłem na kapliczkę wspominaną wyżej przez Tomka. Natomiast znalazłem pozostałości w postaci fundamentu po budynku, prawdopodobnie mieszkaniu dozorcy, domu przedpogrzebowym bądź ohelu (za sztetl.org.pl).
- Załączniki
-
- DSC_0009.JPG (146.12 KiB) Przejrzano 377 razy
-
- DSC_0012.JPG (151.12 KiB) Przejrzano 377 razy
-
- DSC_0013.JPG (150.65 KiB) Przejrzano 377 razy
-
- DSC_0015.JPG (148.95 KiB) Przejrzano 377 razy
-
- DSC_0016.JPG (151.49 KiB) Przejrzano 377 razy
-
- DSC_0017.JPG (137.84 KiB) Przejrzano 377 razy
- Thomas
- Kontakt:
Brawo za spostrzegawczość Zbyszku! gratuluję!
Trzeba zatem będzie podjechać tam jeszcze raz. Dzięki za uzupełnienie tematu.
Trzeba zatem będzie podjechać tam jeszcze raz. Dzięki za uzupełnienie tematu.
Tu Sierpienicy wody nurt
Tu Sierpienicy wody nurt