
Placki z
Łączeń Baldaszkowaty-łacińska nazwa Butombus umbellatus
Roślina jadalna

Nad brzegami bagien,stawów i rzek można spotkać roślinie o różowych kwiatach i łodydze do 1.5 m wysokości.Jest to roślina wieloletnia.
Kłącze tej rośliny może być spożywane po ugotowaniu,upieczeniu lub w formie placków typu podpłomyków-w tym ostatnim przypadku suszy się dobrze opłukane i oskrobane kawałki kłączy.miele się w młynku lub między kamieniami a z otrzymanej mąki piecze się paluszki,placki.
Są one bardzo pożywne.
Uwaga-w czasie kwitnienia kłącza są twarde,mają mniej składników odżywczych.
Należy je zbierać bądź przed kwitnięciem a więc do początku czerwca bądź jesienią .
Łączeń kwitnie od czerwca do sierpnia.
W lecie wybieramy najmłodsze pędy które nie wydały kwiatów.
W dawnych czasach spożywano kłącze rośliny w okresie głodu,gdyż zawiera dużo skrobi Życzę smacznego

Pozdrawiam
