Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » czw paź 02, 2014 9:22 pm

Witam

Kuchenka turystyczna-survivalowa na paliwo turystyczne.

Jest bardzo praktyczna i zajmuje mało miejsca.
Śmiało można podgrzać i zagotować na niej posiłek,herbatkę itd.
Takich kuchenek używało bardzo wiele jednostek wojskowych.
Między innymi posługiwali się nią żołnierze niemieccy podczas II wojny światowej.
Posługiwały się nią wojska francuskie-żołnierze Legi Cudzoziemskiej.
Do dziś posługują się nią harcerze no i oczywiście JA :lol2:
1.jpg
kuchenka turystyczna otwarta
1.jpg (79.19 KiB) Przejrzano 174 razy
2.jpg
Kuchenka turystyczna zamknięta do której można schować zapałki i kostki paliwa
2.jpg (64.77 KiB) Przejrzano 174 razy
3.jpg
Płonące paliwo w kuchence
3.jpg (75.95 KiB) Przejrzano 174 razy
4.jpg
garnuszek na kuchence-gotowanie wody na herbatkę
4.jpg (64.57 KiB) Przejrzano 174 razy
Kuchenka daje ciepło i daje światło w ekstremalnych sytuacjach :ok2:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob paź 04, 2014 7:31 pm

Witam
Różnorodność kuchenek turystycznych jest taka sama jak i różnorodność paliw turystycznych do kuchenek turystycznych, kieszonkowych-survivalowych.
Dziś przedstawię kilka paliw turystycznych
2.jpg
Kostka paliwa -francuska,używana w Legii Cudzoziemskiej
2.jpg (75.03 KiB) Przejrzano 164 razy
3.jpg
Kostka paliwa -rosyjska
3.jpg (85.76 KiB) Przejrzano 164 razy
5.jpg
kostka paliwa -polska z lat 70, kupiona w składnicy harcerskiej ok.35 lat temu :))
5.jpg (85.71 KiB) Przejrzano 164 razy
4.jpg
Kostka paliwa- polska,współczesna.
4.jpg (82.4 KiB) Przejrzano 164 razy
1.jpg
kostki paliwa razem :)
1.jpg (85.97 KiB) Przejrzano 164 razy
Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » pn paź 13, 2014 9:09 pm

Witam
Mamy już jesień i tylko patrzeć jak przyjdzie zima.
Podam stary,wypróbowany sposób na posiłek ciepły w termosie :lol2:

Do termosu 1 litrowego wsypujemy na ok,,.setkę" ryżu ,dodajemy kostkę rosołową i można odrobinę pieprzu.
Całość zalewamy gorącą wodą i ruszamy na wyprawę.
Po około 4 godzinach mamy w termosie ugotowany ryż z rosołkiem :ok2:
Taki posiłek jest pożywny i nas zagrzeje na wyprawie.
Smacznego :oczko2:

Pozdrawiam
:papa:
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Postautor: HETMAN » sob sty 16, 2016 12:07 pm

Witam
Survivalowy kubek biedaka :laughing:

Jesteśmy podczas wyprawy survivalowej lub podczas walki o przetrwanie.
Brakuje Nam kubka,patelni lub innego naczynia żeby sporządzić posiłek,napić się gorącego napoju który Nas rozgrzeje.
Możemy wykorzystać puszkę po kukurydzy,groszku zielonym,fasoli, piwie itd.

Jest to kubek biedaka ale działa i jest funkcjonalny :D

Tak jak na zdjęciu pokazuje -puszka metalowa i kawałek drutu z którego jest zrobiony uchwyt :mruga:
Pozdrawiam
:papa:
Załączniki
kb.jpg
kubek biedaka
kb.jpg (274.77 KiB) Przejrzano 194 razy
kb1.jpg
kubek biedaka na kuchence biedaka :))
kb1.jpg (327.71 KiB) Przejrzano 194 razy
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: SURVIVAL z TRADYTOREM

Postautor: HETMAN » sob sty 16, 2016 1:42 pm

Witam
Survivalowa kuchenka biedaka :laughing:

Z kawałka blachy,starej rynny metalowej,dużej puszki możemy zrobić kuchenkę biedaka. :mruga:
Można w niej palić małymi gałązkami,suchymi liśćmi-ale wtedy trzeba często dokładać opału.
Można użyć żelu do podgrzewaczy,paliwa turystycznego lub w specjalnym pojemniku z starej puszki denaturatu,parafiny itd.
W zimę kuchenkę kładziemy na kamieniu,kawałku deski,platformy zrobionej z gałęzi co zapobiegnie topnieniu śniegu wokół kuchenki .
Kuchenka doskonale osłania ogień od wiatru i może być stosowana w naprawdę ciężkich warunkach atmosferycznych.
Możemy też użyć jej w schronieniu typu igloo co podniesie temperaturę o kilka stopni w pomieszczeniu.
Pozdrawiam
:papa:
Załączniki
kb3.jpg
kuchenka biedaka
kb3.jpg (280.63 KiB) Przejrzano 191 razy
kb4.jpg
kb4.jpg (286.67 KiB) Przejrzano 191 razy
kb5.jpg
kb5.jpg (295.94 KiB) Przejrzano 191 razy
kb6.jpg
kb6.jpg (286.3 KiB) Przejrzano 191 razy
kb7.jpg
kb7.jpg (296.44 KiB) Przejrzano 191 razy
kb8.jpg
kb8.jpg (284.77 KiB) Przejrzano 191 razy
kb9.jpg
kb9.jpg (320 KiB) Przejrzano 191 razy
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Postautor: HETMAN » pt lut 26, 2016 8:34 pm

Witam
Składana silikonowa miska

Zajmuje w plecaku bardzo mało miejsca.
Pojemność miski 450 ml.
Sztywny rant pozwala bezpiecznie trzymać gorące napoje.
Silikonowe dno zapobiega ślizganiu się.
Doskonała do napojów,zup itp.
Polecam

Pozdrawiam
:papa:
Załączniki
m1.jpg
miska złożona w opakowaniu.
m1.jpg (355.75 KiB) Przejrzano 94 razy
m2.jpg
miska złożona
m2.jpg (73.96 KiB) Przejrzano 94 razy
m3.jpg
dno złożonej miski
m3.jpg (330.24 KiB) Przejrzano 94 razy
m4.jpg
Miska rozłożona
m4.jpg (315.06 KiB) Przejrzano 94 razy
m5.jpg
m5.jpg (311.95 KiB) Przejrzano 94 razy
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.
Awatar użytkownika
HETMAN
Stowarzyszenie
Posty: 571
Rejestracja: sob sty 12, 2013 2:00 pm
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchnia polowa - w czym i jak gotować

Postautor: HETMAN » ndz gru 11, 2016 6:18 pm

Witam
Kieszonkowy podgrzewacz :lol2:
Metalowe pudełko po paście do butów,cukierkach,zapalniczce -mocujemy knot z bawełny,zalewamy woskiem,parafiną i mamy kieszonkową świeczkę :ok2:
Mało miejsca zajmuje a daje dużo światła,ciepła-można zagrzać na niej posiłek w chłodny dzień :smile1:
Pozdrawiam
:papa:
Załączniki
104_2722.JPG
104_2722.JPG (769.49 KiB) Przejrzano 75 razy
104_2724.JPG
104_2724.JPG (513.94 KiB) Przejrzano 75 razy
104_2730.JPG
104_2730.JPG (344.31 KiB) Przejrzano 75 razy
Jam jest HETMAN,człowiek prawy,co za Polskie siedział sprawy.
Polskę chętnie bym wyzwolił,lecz mi Chruszczow nie pozwolił.

Wróć do „Sztuka przetrwania czyli survival z Tradytorem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości