Jak w temacie, może ktoś zna lokalizację oraz posiada jakieś informacje na temat tego młyna wodnego.
Będę bardzo wdzięczny.
Jedyny ślad to http://galeria.plock24.pl/displayimage-3436.html
Młyn na rzece Brzeźnicy - Płock
- UBOOT
- Moderator globalny - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Re: Młyn na Brzeźnicy w Płocku
No cóż wpadłem na kolejny ślad. Na starych mapach niemieckich zaznaczone jest miejsce młyna na Brzeźnicy z tym że... dwóch miejscach. Czyżby była tam dwa młyny wodne ????
Co wy na to???
Co wy na to???
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (75.04 KiB) Przejrzano 3365 razy
- UBOOT
- Kontakt:
zoom
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (59.31 KiB) Przejrzano 3350 razy
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 7:30 pm przez UBOOT, łącznie zmieniany 1 raz.
- UBOOT
- Kontakt:
Moich poszukiwaniach kilkukrotnie natrafiałem na młyny na Brzeźnicy. Dziwił mnie fakt, że są w różnych miejscach na rożnych mapach. Dziś wyjaśniła się ta sprawa, okazało się, że młyny na Brzeźnicy były nie dwa, a cztery i stąd rożna ich lokalizacja (na różnych mapach były ujęte różne młyn). Jako ciekawostkę dodam, że w XIX wieku na samej Wiśle było ich dziewięć. Niestety mapy są zmniejszone, ale przy pełnym rozmiarze wszystkie są bardzo dobrze widoczne. Miejsca zaznaczone strzałkami oraz żółtą obręczą.
- Załączniki
-
- 1839.JPG (88.46 KiB) Przejrzano 3332 razy
-
- Mapa 2.JPG (89.07 KiB) Przejrzano 3332 razy
- kasia121212@op.pl
Re: Młyn na rzece Brzeźnicy - Płock
Witam. Zaciekawił mnie temat młynu na rzece Brześnicy. Jakiś czas temu zajęłam się tematem genealogii i badania doprowadziły mnie do Płocka, gdzie, jak się okazało, mieszkał mój prapra..dziadek. W akcie zgonu z 1827 roku podane jest jego miejsce zamieszkania - ulica Nadwiśle- numer domu 430 oraz zawód młynarz. Zastanawiam się ,czy jest szansa połączyc ten adres z młynami które zaznaczył Pan na mapie. Bedę bardzo wdzięczna za każdą pomoc w tym temacie,
Pozdrawiam ,Kasia
Pozdrawiam ,Kasia