Młyn wodny - Bądkowo-Rochny (pow. płocki)
- UBOOT
- Moderator globalny - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Młyn wodny - Bądkowo-Rochny (pow. płocki)
Młyn wodny drewniany, zbudowany przez rodzinę Piotrowskich z Janoszyc w 1911 roku. W wyniku tragicznych losów rodziny młynarza nieczynny od 1978 roku. Dziś po samym młynie oraz osadzie pozostały tylko ruiny. Młyn początkowo wyposażony był w koło młyńskie, lecz z czasem zmieniono je na turbinę. Młyn posiadał dwie kondygnację oraz powierzchnię około 120 m/2
W czasie II wojny światowej wieś nazywała się Wassermühle co z niemieckiego oznacza młyn wodny
W czasie II wojny światowej wieś nazywała się Wassermühle co z niemieckiego oznacza młyn wodny
- Załączniki
-
- DSCF5666.JPG (152.93 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5668.JPG (152.7 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5670.JPG (148.56 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5673.JPG (129.65 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5681.JPG (140.87 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5693.JPG (145.08 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5656.JPG (150.65 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5660.JPG (149.44 KiB) Przejrzano 11462 razy
-
- DSCF5662.JPG (163.67 KiB) Przejrzano 11462 razy
- UBOOT
- Kontakt:
Re: Młyn wodny w Bądkowie Rochny (pozostałości)
Młyn posiadał w swojej linii technologicznej niemieckie walce firmy Carl- Kuhl, oraz elewatory przekazujące mąkę z walców na urządzenia czyszczące. Młyn został zbudowany przez rodzinę Piotrowskich z Janoszyc.
- Załączniki
-
- 102_8873.JPG (143.51 KiB) Przejrzano 11424 razy
- Thomas
- Kontakt:
Re: Młyn wodny - Bądkowo-Rochny (pow. płocki)
W artykule Rafała Słowińskiego "Młyny wodne na Skrwie i wspomnienia z nimi związane", czytamy:
[...] był to nowoczesny, duży młyn, słynący z dobrej jakości mąki. Napędzany był turbiną Kaplana i [...] składał się z trzech kondygnacji: murowanego parteru, w którym znajdowała się maszynownia, zaś na kondygnacji środkowej i górnej odbywała się produkcja mąki ponieważ tam znajdowały się mechanizmy mielące zboże. Obiekt oszalowany częściowo nadwieszony nad Skrwą, wsparty na słupach kamiennych.
[...] był to nowoczesny, duży młyn, słynący z dobrej jakości mąki. Napędzany był turbiną Kaplana i [...] składał się z trzech kondygnacji: murowanego parteru, w którym znajdowała się maszynownia, zaś na kondygnacji środkowej i górnej odbywała się produkcja mąki ponieważ tam znajdowały się mechanizmy mielące zboże. Obiekt oszalowany częściowo nadwieszony nad Skrwą, wsparty na słupach kamiennych.
hej, mam pytanie, skąd informacja o tym, że mlyn pobudowany został przez rodzinę Piotrowskich z Janoszyc???, czy nie doszło tu przypadkiem do połączenia informacji o młynie w Bądkowie Rochnach i Janoszycach??? te mlyny byly bardzo blisko siebie w prostej linii.
- UBOOT
- Kontakt:
Taka informacja istnieje w broszurze Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków- Biuro Dokumentacji Zabytków (województwa płockiego). Rok wydania 1981RafalS pisze:hej, mam pytanie, skąd informacja o tym, że mlyn pobudowany został przez rodzinę Piotrowskich z Janoszyc???, czy nie doszło tu przypadkiem do połączenia informacji o młynie w Bądkowie Rochnach i Janoszycach??? te mlyny byly bardzo blisko siebie w prostej linii.
- skowron1980
Osada młyńska stanowiła pierwotnie część kompleksu dworskiego. Dopiero w 1866 roku ówczesny właściciel majątku Rochny – Teodor Malczewski sprzedał osadę (z domem mieszkalnym) małżonkom Marcinowi i Joannie Staniszewskim. W 1896 roku właścicielką zostaje Helena Staniszewska, a następnie w niewielkim przedziale czasu posiadłość kilkukrotnie zmienia właścicieli (od 1897 - Aleksander Kamieński, od 1899 – w częściach Paweł Brylewski oraz Antoni i Franciszka Śleszyńscy, od 1900 – w częściach Marcjanna i Władysław Kotarscy oraz Stanisława i Władysław Kotarscy). W roku 1907 całość osady wykupują Jan i Pelagia Durniat, natomiast w 1929 od rodziny Durniatów nieruchomość nabywają Jakub i Wanda Knopf. (ustalono na podst. Archiwum Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego w Płocku)
Ostatnio zmieniony wt paź 08, 2013 9:41 pm przez skowron1980, łącznie zmieniany 1 raz.
- UBOOT
- Kontakt:
.
- Załączniki
-
- Bez tytułu.jpg (218.96 KiB) Przejrzano 11313 razy
Wczoraj przepływałem obok - koło z łożyskami leży w wodzie, ale jest w dobrym stanie.
Można jeszcze je uratować i np. przenieść do skansenu.
Jeżeli ktoś zorganizuje akcje, to chętnie się przyłączę.
Ale mam dość daleko - Dziekanów koło Łomianek.
Można jeszcze je uratować i np. przenieść do skansenu.
Jeżeli ktoś zorganizuje akcje, to chętnie się przyłączę.
Ale mam dość daleko - Dziekanów koło Łomianek.
Dziś poinformowałam Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu o sprawie koła w rzece. Miejmy nadzieję, że będzie mogło ono otrzymać swoje drugie życie... Dzięki Żeglarzu za informację!
P.S. W pamięci miejscowych zachowało się jeszcze wspomnienie o przedwojennym właścicielu młyna (o nazwisku Knopf), któremu Niemcy w czasie wojny zamknęli młyn, ponieważ mielił P o l a k o m zboże.
P.S. W pamięci miejscowych zachowało się jeszcze wspomnienie o przedwojennym właścicielu młyna (o nazwisku Knopf), któremu Niemcy w czasie wojny zamknęli młyn, ponieważ mielił P o l a k o m zboże.
Chociaż nie skończysz ciągle rób,
Ciebie, nie dzieło, weźmie grób,
A choć na ziemi krótko nas,
Czas wszystko skończy, bo – ma czas.
K. Brodziński (1791-1835)
A teraz trochę "prehistorii": młyn wodny (o 2 kołach) w Rochnach stał już w pierwszej połowie XVI wieku. W 1531 r. jego właścicielem był Stanisław używający przydomku Rochna.
- Dziadek Jacek
Skąd jest ta wiadomość a zwłaszcza o tych dwóch kołach? Musiały to być dwa osobne mechanizmy -więc dwa młyny w jednym budynku.konwalia pisze:A teraz trochę "prehistorii": młyn wodny (o 2 kołach) w Rochnach stał już w pierwszej połowie XVI wieku. W 1531 r. jego właścicielem był Stanisław używający przydomku Rochna.
Bardzo ciekawe - jeśli jest o tym coś więcej to bym prosił chociaż o źródło.
O młynie w Rochnach ani tym bardziej o jego budowie nic więcej napisane nie jest, ale samą pozycję polecam: J. Łempicki "Herbarz Mazowiecki" Poznań 1997. Przy okazji dopiszę jeszcze ciekawostkę: tenże Stanisław, właściciel młyna, oskarżony był o zabójstwo Stanisława, syna Mikołaja z Winnicy Dużej.
- skowron1980
Aktualne zdjęcia.
- Załączniki
-
- P1180596.JPG (172.57 KiB) Przejrzano 11211 razy
-
- P1180609.JPG (178.45 KiB) Przejrzano 11211 razy
- liliadurniat@wp.pl
Re: Młyn wodny - Bądkowo-Rochny
Moje nazwisko Durniat.Mieszkalam w posiadłości z młynem.Jestem wnuczką Maksymiliana Durniat.Byłoby mi bardzo miło porozmawiać z osobami, które interesują się historią młyna od 1950 r . Pozdrawiam serdecznie osoby zainteresowane tą historią.Posiadam zdjęcia z tego okresu jak również żyjąca rodzina.
- Jacek&Agatka
- Stowarzyszenie
Będę wdzięczna za archiwalne zdjęcia i pisemne wspomnienia. W Bądkowie Rochnach mój dziadek Stanisław Warczachowski (mieszkaniec pobliskiej Grodni) uczęszczał do szkoły podstawowej, ale o młynie mi nie zdążył opowiedzieć.
AGATA
Witam, byłoby super gdyby opisała Pani schyłek funkcjonowania młyna. W których latach zaprzestano produkcji, jak to się stało, że duży, wartościowy obiekt całkowicie stracił swą funkcję?Byłoby mi bardzo miło porozmawiać z osobami, które interesują się historią młyna od 1950 r .