Dwór - Bachorzewo (pow. lipnowski)
Moderator: zbyszekg9
Dwór - Bachorzewo (pow. lipnowski)
Dwór został wzniesiony w 1866 r. dla Gracjana Dąbrowskiego. Dwór jest drewniany i otynkowany, nakryty wysokim dwuspadowym dachem, mieszczącym użytkowe poddasze. Po wojnie majątek znacjonalizowano, a w dworku utworzono mieszkania. Tak jest również dziś, budynek będący w niezadowalającym stanie technicznym służy mieszkańcom, a jest własnością miejscowej wspólnoty mieszkaniowej.
- Załączniki
-
- 297. Bachorzewo. Brama dworska (pozost.).JPG (116.43 KiB) Przejrzano 4724 razy
-
- 299. Bachorzewo. Dwór z 1866 r..JPG (115.86 KiB) Przejrzano 4724 razy
-
- 300. Bachorzewo. Dwór z 1866 r..JPG (141.39 KiB) Przejrzano 4724 razy
-
- 301. Bachorzewo. Park dworski (pozost.).JPG (127.72 KiB) Przejrzano 4724 razy
-
- 303. Bachorzewo. Dwór z 1866 r..JPG (138.44 KiB) Przejrzano 4724 razy
Re: Dwór - Bachorzewo (pow. lipnowski)
Czy to jest dwór w Bachorzewie ?
- Załączniki
-
- 0212.jpg (164.55 KiB) Przejrzano 4713 razy
- skowron1980
Z pewnością nie. A skąd to przypuszczenie?
Zdjęcie pochodzi z albumu rodzinnego właściciela Chalina. Widzę, że kolejny raz popełniam ten sam błąd i szukam dworu ze zdjęć sugerując się bliskością od wspomnianej lokalizacji.
- skowron1980
Niewykluczone, że to jakiś dwór z okolicy. W pierwszej chwili pomyślałem o Leniach Wielkich - tak samo pomyślane doświetlenie sieni przez małe boczne okienka po obu stronach drzwi wejściowych, w dodatku brak ganku. W Leniach jest jednak zdecydowanie mniejszy rozstaw okien, więc to nie to. Ale kto wie - możliwe że oba dwory wyszły spod ręki tego samego budowniczego działającego na tym terenie? Ponieważ wiele okolicznych dworów zakończyło swój żywot, pewnie nie dowiemy się tego nigdy.
- skowron1980
Zawsze chciałem odwiedzić dwór w Bachorzewie ale jakoś nigdy nie było mi po drodze. Jak widać spóźniłem się. Był to jeden z ostatnich drewnianych dworów Ziemi Dobrzyńskiej. W tej chwili jedyny ocalały jaki kojarzę to dwór w Nowej Wsi gm. Wielgie (jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, proszę pisać). Może to nie była wielka architektura, ale czuć było ten "duch soplicowski". Szkoda.
- Załączniki
-
- Bachorzewo.jpg (446.09 KiB) Przejrzano 298 razy
-
- Bachorzewo 2.jpg (671.67 KiB) Przejrzano 298 razy
Bo domy tak jak ludzie: albo mają szczęście albo nie.
Chociaż nie skończysz ciągle rób,
Ciebie, nie dzieło, weźmie grób,
A choć na ziemi krótko nas,
Czas wszystko skończy, bo – ma czas.
K. Brodziński (1791-1835)
Ciebie, nie dzieło, weźmie grób,
A choć na ziemi krótko nas,
Czas wszystko skończy, bo – ma czas.
K. Brodziński (1791-1835)