Na rosyjskiej mapie z 1914 roku widnieje oznaczenie dworu w Czerniewie w gminie Radzanowo. Na miejscu zastałem budynek, który mógł być dawnym dworem, a czy był nim w istocie? Na tę chwilę przyjmuję takie założenie. Dowiedziałem się jedynie, że po wojnie w budynku mieściła się szkoła, a niewykluczone, że w okresie międzywojennym również. Dziś jest to siedziba płockiego Koła Łowieckiego Trop (tzw. Tropówka). W dostępnych mi źródłach żadnych informacji historycznych nie odnalazłem. Czy są tu regionaliści, którzy mogliby poszerzyć wiedzę na temat tego miejsca?
Jako ciekawostkę dodam, że ze wsi Czerniewo pochodzi Elżbieta Kozanecka ps. "Basia", będąca członkiem oddziału Wiktora Stryjewskiego "Cacki", bohaterka filmu "Kochankowie z lasu".
Dwór - Czerniewo (pow. płocki)
Moderator: zbyszekg9
Dwór - Czerniewo (pow. płocki)
- Załączniki
-
- 49. Czerniewo.JPG (298.93 KiB) Przejrzano 4828 razy
-
- 50. Czerniewo.JPG (268.39 KiB) Przejrzano 4828 razy
-
- 51. Czerniewo.JPG (289.99 KiB) Przejrzano 4828 razy
-
- 52. Czerniewo.JPG (297.15 KiB) Przejrzano 4828 razy
-
- 54. Czerniewo.JPG (315.85 KiB) Przejrzano 4828 razy
-
- Czerniewo.jpg (69.78 KiB) Przejrzano 4828 razy
- gackowski.jacek
Re: Dwór - Czerniewo (pow. płocki)
Witam jestem prezesem KŁ TROP-PŁOCK z/s w Czerniewie . od 2000 roku gospodarzymy w tym obiekcie . Zdołałem ustalić, że przed wojną też była szkoła -informacja pochodzi z roczników Płockich z 1939 roku jest też podane nazwisko Dyrektora szkoły . Wieść gminna niesie że do powstania styczniowego dwór był własnością szlachty herbowej . Po wstaniu władze carskie dwór przekazały jakiemuś ich zwolennikowi dlatego nie utrzymywał on kontaktów z okoliczną szlachtą zaściankową ( Przedpełce) . Obiekt nie jest zabytkiem ale staramy się go utrzymać w stary stylu . Zmieniliśmy dach i poprawiliśmy elewacje. Jak trzeba prześle aktualne zdjęcia.
- Jacek&Agatka
- Stowarzyszenie
Wyszukując swoich przodków w parafii Woźniki, w której to w Ciółkowie urodził się mój 4xpradziadek Michał Dobrzeniecki, znalazłam akt ze wzmianką o Domu Dworskim pod numerem 1 w Czerniewie.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2025-03-02 150108.png (289.34 KiB) Przejrzano 228 razy
AGATA
W Kalendarz Informator Mazowsza Płockiego i Ziemi Sąsiednich na rok 1939 , pod redakcją Ignacego Jana Kurskiego , Wydawnictwo B-ci Detrychów w Płocku .
W wykazie szkół: Gmina Rogozino - Czerniewo - P.O. kier. Henryk Jagliński , bez podania ilości klas/co jest przy innych.
W wykazie szkół: Gmina Rogozino - Czerniewo - P.O. kier. Henryk Jagliński , bez podania ilości klas/co jest przy innych.
W wyżej wspomnianym informatorze ,nie ma Czerniewic w wykazie majątków znajdujących się na terenie powiatu płockiego, obejmujących powyżej 100 ha ziemi w roku 1937, są Wozniki 104 ha imię i nazwisko właściciela Marek Kozielski.