Na wszystkich znanych mi przedwojennych mapach zabudowania majątku w Janoszycach oznaczone zostały jako „dwór”. Nie wiem czy w czasie sporządzania wspomnianych map taki budynek istniał, czy też kryteria sklasyfikowania siedziby ziemiańskiej jako „dworu” inne były od dziś przyjętych, faktem jest że wśród zachowanych do dziś zabudowań brak budynku o cechach – skromnej nawet - rezydencji ziemiańskiej. Budynek mieszkalny który przetrwał do dziś to prosta murowana i nieotynkowana budowla, przykryta dachem dwuspadowym, z charakterystycznymi wejściami w obu szczytowych ścianach. Całe założenie folwarczne wzniesiono na planie zbliżonym do kwadratu, wewnątrz znajdował się niezabudowany dziedziniec, a otaczały go ze wszystkich stron budynki oraz murowane ogrodzenie. Do dnia dzisiejszego kompleks przetrwał w kształcie zbliżonym do pierwotnego – nie zachował się jedynie budynek od strony pd-wsch. Do zlokalizowanego w części pn-wsch. budynku mieszalnego od głównej drogi prowadziła (do dziś w dużej części istniejąca) wysadzana drzewami aleja dojazdowa. Ponadto folwark posiadał bramy wjazdowe od południa i północy. Wszystkie zachowane zabudowania wzniesiono z cegły, z wykorzystaniem kamieni polnych. Całe założenie zlokalizowane jest na wzniesieniu, stanowiącym doskonały punkt widokowy – widać stąd dolinę Skrwy wraz z okolicznym polami, kościół w Bądkowie Kościelnym, a także dwór w Brudzeniu Dużym.
Od co najmniej połowy XIX wieku majątek Janoszyce (równocześnie funkcjonowała nazwa Junoszyce) związany był z rodziną Kamińskich. W drugiej połowie XIX wieku jako posiadacz figuruje Sabin Kamiński. Przed 1939 rokiem właścicielami są Helena Krajewska z Kamińskich i Stanisław Krajewski. Po wojnie miejscowe dobra przechodzą na własność Skarbu Państwa i do lat 90-tych działa tutaj PGR, później zabudowania wraz z przyległymi terenami wykorzystywane były przez stadninę koni. Niedawno stadnina przestała istnieć, a zabudowania stoją niewykorzystane
Pozostałości majątku Janoszyce (pow. płocki)
Moderator: zbyszekg9
- skowron1980
Pozostałości majątku Janoszyce (pow. płocki)
- Załączniki
-
- aP1130440.jpg (90.51 KiB) Przejrzano 9980 razy
-
- bP1130428.jpg (95.29 KiB) Przejrzano 9980 razy
-
- cP1130431.jpg (78.64 KiB) Przejrzano 9980 razy
-
- dP1130434.jpg (93.57 KiB) Przejrzano 9980 razy
-
- eP1130436.jpg (83.27 KiB) Przejrzano 9980 razy
-
- fP1130421.jpg (86.57 KiB) Przejrzano 9980 razy
-
- gP1130437.jpg (96.13 KiB) Przejrzano 9980 razy
Re: Pozostałości majątku Janoszyce (pow. płocki)
Niestety nie mogę Ci pomóc, choć bardzo bym chciał. Mój najstarszy przodek Bartłomiej Barczak uo ok 1728 r zakończył swoje życie w 1809 r. w Janoszycach (jego żona Samolmea w 1813. Zdaje się z herbarza prof. Łempickiego pochodzi informacja, że "Janoszyce należały od końca XV w do 1794 do rodu Niszczyckich".
Zajrzałem do Janoszyc na chwilkę jakieś 3 lata temu i nie powiem miejsce dość urokliwe, które chciałbym obejrzeć mając trochę wiecej czasu niż kilkanaście minut....
Grób Sabina Kamińskiego (zm. 1907 w wieku 77 lat - obywatela ziemskiego) znajduje sie na cmentarzu w Bądkowie Kościelnym.
Tak na marginesie - okazało się ostatnio, że wśród moich przodków w anamienitej większości pochodzenia chłopskiego trafili się również przodkowie pochodzenia szlacheckiego. Wymienię ich tutaj, bo związani są z Ziemią Dobrzyńską...
Małżeństwo - Jan Kraśnicki i Wiktoria Mańkowska z parafii Tłuchowo. Obydwoje pochodzili z Wiekopolski. Wiktroria h. Zaremba od XVw..., a Jan herbu Samson (nie wiem dokąd uda mi się sięgnąć). Ich syn Antoni (ur w Kopydłowie, par. Wiczyn pow. Koniński, w 1794 ożenił się w 1819 r z Kamieńską/Kamińską Katarzyną córką, Antoniego i Smolińskiej Katarzyny. Ta akurata rodzina Kamieńskich sprzedała swoje dobra w Kamieniach Kotowych w 1804r. Z tego co do tej pory znalazłem to były co najmniej 3 rodziny Kamieńskich/Kamińskich o różnych herbach zamieszkujące Kamienie Kotowe i okoliczne miejscowości.
Jeśli znajdziesz coś więcej o Janoszycach to chętnie przeczytam
Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski
Zajrzałem do Janoszyc na chwilkę jakieś 3 lata temu i nie powiem miejsce dość urokliwe, które chciałbym obejrzeć mając trochę wiecej czasu niż kilkanaście minut....
Grób Sabina Kamińskiego (zm. 1907 w wieku 77 lat - obywatela ziemskiego) znajduje sie na cmentarzu w Bądkowie Kościelnym.
Tak na marginesie - okazało się ostatnio, że wśród moich przodków w anamienitej większości pochodzenia chłopskiego trafili się również przodkowie pochodzenia szlacheckiego. Wymienię ich tutaj, bo związani są z Ziemią Dobrzyńską...
Małżeństwo - Jan Kraśnicki i Wiktoria Mańkowska z parafii Tłuchowo. Obydwoje pochodzili z Wiekopolski. Wiktroria h. Zaremba od XVw..., a Jan herbu Samson (nie wiem dokąd uda mi się sięgnąć). Ich syn Antoni (ur w Kopydłowie, par. Wiczyn pow. Koniński, w 1794 ożenił się w 1819 r z Kamieńską/Kamińską Katarzyną córką, Antoniego i Smolińskiej Katarzyny. Ta akurata rodzina Kamieńskich sprzedała swoje dobra w Kamieniach Kotowych w 1804r. Z tego co do tej pory znalazłem to były co najmniej 3 rodziny Kamieńskich/Kamińskich o różnych herbach zamieszkujące Kamienie Kotowe i okoliczne miejscowości.
Jeśli znajdziesz coś więcej o Janoszycach to chętnie przeczytam

Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski
- skowron1980
W ostatnim czasie z budynku mieszkalnego wyjęte zostały wszystkie okna. Wydaje się, że uczyniono to w brutalny sposób, czego smutny rezultat przedstawiam na zdjęciach.
- Załączniki
-
- P1170366.JPG (80.71 KiB) Przejrzano 9893 razy
-
- P1170365.JPG (79.81 KiB) Przejrzano 9893 razy
- skowron1980
Właśnie dotarła do mnie wiadomość, że na terenie folwarku trwają prace rozbiórkowe. Bezmyślność, ignorancja i brak wyobraźni poraża! I przecież nie chodzi o to żeby właściciel altruistycznie zadbał o miejsce wartościowe z historycznego punktu widzenia, ale żeby dostrzegł jego potencjał i zrobił na tym dobry interes. Obiekt o NIEPOWTARZALNYCH walorach krajobrazowo-widokowych, z przyzwoicie zachowanymi budynkami folwarcznymi (paradoksalnie takich budynków w okolicy zachowało sie mniej niż np. dworów), z bardzo dobrym dojazdem, nieuciążliwym sąsiedztwem, blisko józefowskiego jeziora z jednej, a gminnego centrum z drugiej strony - wystarczyłoby ruszyć głową. Ale po co - zburzyć i zasadzić kartofle. Przepraszam za emocjonalny ton, ale podobne informacje sprawiają, że tracę ochotę do zajmowania się tą tematyką.
- andrzej2110
Brak wpisu do ewidencji zabytków i mamy takie skutki....
Ostatnio zmieniony pt kwie 25, 2014 2:47 pm przez andrzej2110, łącznie zmieniany 1 raz.
- skowron1980
Wygląda na to, że przedwcześnie podniosłem larum. Wprawdzie wyburzono ten uszkodzony budynek, którego zdjęcia zamieściłem ostatnio, ale reszta kompleksu pozostała nienaruszona. Ponadto teren uporządkowano i wydaje się, że przygotowywana jest jakaś inwestycja. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Właściciel majątku Junoszyce- Stanisław Krajewski był przed wojną (1937r.) prezesem Kółka Rolniczego okręgu Bądkowo.
Chociaż nie skończysz ciągle rób,
Ciebie, nie dzieło, weźmie grób,
A choć na ziemi krótko nas,
Czas wszystko skończy, bo – ma czas.
K. Brodziński (1791-1835)
Ciebie, nie dzieło, weźmie grób,
A choć na ziemi krótko nas,
Czas wszystko skończy, bo – ma czas.
K. Brodziński (1791-1835)
- skowron1980
Folwark w Janoszycach znowu będzie… folwarkiem.
Rozbudowa trwa w najlepsze – w przypuszczalnym miejscu lokalizacji dawnego dworu powstaje dom mieszkalny (widok godny pozazdroszczenia), a od wschodu potężny magazyn zbożowy, który o dziwo nie psuje krajobrazowej ekspozycji obiektu. Wg mnie taka kontynuacja pierwotnej funkcji powinna cieszyć. Pozostaje mieć nadzieję, że właściciel odpowiednio zadba o zachowaną starą zabudowę. Czemu zresztą miałby nie zadbać?

- Załączniki
-
- P1180516a.JPG (163.7 KiB) Przejrzano 9787 razy