Postautor: madmax78 » sob kwie 17, 2010 6:34 pm
Serdecznie dziękuję za ten obiektywny opis. Jakakolwiek konstruktywna krytyka jest wskazana.
Jestem świadomy, że moje wykrywacze nie są zbyt fachowo wykonane; stelaż mógłby być bardziej stabilny, nie malowany, a robiony z czarnych rurek itd.( właśnie nad tymi aspektami pracuję, ale to jeszcze troche potrwa ) Moim zamierzeniem było zrobienie wykrywacza taniego i skutecznego i myślę , że udało mi się to. Jest oczywiście możliwość zrobienia wykrywacza o większej estetyce, ale to chyba oczywiste, że będzie droższy. Żeby zminimalizować koszty,( które oczywiście ponosi odbiorca końcowy ) czasami improwizowałem i używałem części z odzysku, które pierwotnie miały pełnić zupełnie inną funkcję.
Nie uważam bynajmniej, żeby zastosowanie ''niefabrycznych'' elementów, miały ujemny wpływ na użytkowanie wykrywacza.
Odnosząc się do faktu niemożliwości rozróżniania metali, pragnę poinformować, że jestem po wstępnych testach urządzenia, które ma za zadanie inaczej sygnalizować kolor a inaczej stalowy ''złom''. Urządzenie nie da 100 procentowej pewności co do rodzaju znaleziska, ale myślę, że znacznie poprawi komfort użytkowania ''pikaczy''.
Należy tu nadmienić, że rozróżnianie, lub dyskryminacja w wykrywaczach ''PI'' to bardzo cieżki temat i najbardziej tęgie ''umysły elektroniki'' pracuja nad tym projektem już dość długo z różnym skutkiem. Niedawno powstała nawet konstrukcja wykrywacza ramowego z taka funkcją, ale cena co najmniej 2500 pln mówi sama za siebie. Ja oczywiście dopuszczam kompromis '' trochę gorsze działanie - a cena o wiele niższa''
Dla zainteresowanych tematem rozróżniania metali w wykrywaczach ''PI'' polecam stronę firmy ''NOTRONIK'', gdzie działanie tych funkcji jest opisane szerzej. Jest to firma Pana NOWAKA, znanego w świecie producentów wykrywaczy, który chyba jako pierwszy człowiek w Polsce podjął ten temat i w pewnym stopniu mu się udało.
Jeszcze raz dziękuję za recenzję.