Grządziki Grzondziki - lokalizacja nieistniejącej wsi parafia Kurowo

Tutaj możesz zadać pytanie związane z tematyką forum (tj, historii, eksploracji, etnografii itp. itd)
Awatar użytkownika
Jacek&Agatka
Stowarzyszenie

Grządziki Grzondziki - lokalizacja nieistniejącej wsi parafia Kurowo

Postautor: Jacek&Agatka » pt lip 25, 2025 6:51 pm

Cześć! Przeglądając akta metrykalne parafii Kurowo (powiat sierpecki) natknęłam się po raz pierwszy w roku 1878 na miejscowość GRZONDZIKI (zapis literowy z języka rosyjskiego) vel GRZĄDZIKI (podejrzewam taką nazwę w języku polskim). W tej chwili jestem w roku 1885 i wieś nadal występuje. Będę śledzić jej "obecność" w kolejnych rocznikach. Poproszę o rozpytanie wśród znajomych, szczególnie dojrzałych wiekiem, czy jest im znana ta nazwa. Być może ktoś coś wie, słyszał, kojarzy. Czy rzeczywiście była to miejscowość, a może osada lub przysiółek - i oczywiście, gdzie była położona. Najbardziej niewiadoma w tej chwili jest lokalizacja tejże wsi. Tydzień temu podobna wiadomość została zamieszczona na moim FB. Objeździłam już kilkoro informatorów. Nikt nic nie wie, nie słyszał. Dla potwierdzenia, że taka nazwa występowała, wklejam skany dwóch losowo wybranych aktów. Będę wdzięczna za każdą informację, wskazówkę. Może ktoś ma dostęp do archiwalnych map, których ja nie widziałam. Zdobyte informacje wzbogacą materiały regionalistyczne związane z moją Małą Ojczyzną. Podaję swój prywatny mail: rocznik79@vp.pl DZIĘKUJĘ!
Załączniki
akt ur. 28_1884 GRZONDZIKI GRZĄDZIKI parafia kurowo.jpg
akt ur. 28_1884 GRZONDZIKI GRZĄDZIKI parafia kurowo.jpg (116.42 KiB) Przejrzano 1717 razy
akt ur. 55_1878 Grzondziki .jpg
akt ur. 55_1878 Grzondziki .jpg (98.88 KiB) Przejrzano 1717 razy
AGATA
Awatar użytkownika
Majsterek
Administrator - Stowarzyszenie

Re: Grządziki Grzondziki - lokalizacja nieistniejącej wsi parafia Kurowo

Postautor: Majsterek » ndz lip 27, 2025 10:55 am

Cześć Agatko,
jak coś takiego na jakiejś starej mapie znajdę to dam znać. Ale patrz po świadkach, jak znajdziesz jeszcze ze dwa akty, to zaczną ci się powtarzać miejscowości z których pochodzili świadkowie. To zawęzi obszar poszukiwań do terenu sąsiadującego z tymi znanymi miejscowościami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr730

Re: Grządziki Grzondziki - lokalizacja nieistniejącej wsi parafia Kurowo

Postautor: Piotr730 » ndz lip 27, 2025 4:54 pm

Cześć.Na mapach z portalu ,,Mapster" takiej wioski nie widać.Możesz próbować w zbiorze kartograficznym Archiwum Głównego Akt Dawnych.Tam bywają dawne plany wsi,choć muszę dodać że to bywa ,,ciężka orka". Piotr

Wróć do „Identyfikacja”