Cmentarz żołnierzy radzieckich - Lipno
Cmentarz żołnierzy radzieckich - Lipno
Przy ulicy Dobrzyńskiej znajduje się niewielki cmentarz (0,14 ha powierzchni), na którym pochowano w 1949 roku 191 poległych żołnierzy sowieckich wchodzących w skład 70. Armii II Frontu Białoruskiego. Zginęli oni w styczniu 1945 r. w walkach z Niemcami w okolicach Lipna. Na cmentarzu znajduje się 7 mogił zbiorowych i jedna pojedyncza. Na środku stoi kilkumetrowy betonowy obelisk. Teren cmentarza jest ogrodzony, a sam cmentarz jest dobrze utrzymany.
- Załączniki
-
- 313. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (142.78 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 314. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (152.11 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 315. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (144.38 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 316. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (142.31 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 317. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (134.75 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 318. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (124.56 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 319. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (132.93 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 320. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (133.6 KiB) Przejrzano 3188 razy
-
- 321. Lipno. Cmentarz Żołnierzy Radzieckich.JPG (139.69 KiB) Przejrzano 3188 razy
Re: Cmentarz żołnierzy radzieckich - Lipno
Witam,
ciekawy jestem, gdzie cmentarz poleglych Niemcow z tych walk?
pozdrawiam
ciekawy jestem, gdzie cmentarz poleglych Niemcow z tych walk?
pozdrawiam
Auf ferner, fremder Aue, da liegt ein toter Soldat,
ein ungezählter, vergeßner, wie brav er gekämpft auch hat.
ein ungezählter, vergeßner, wie brav er gekämpft auch hat.
Niestety fuchsi, znalazłem tylko niemieckich żołnierzy z I wojny, tych o których pisał krzymen viewtopic.php?f=79&t=3916
Witam
Czy udało się komuś stworzyć wykaz pochowanych na tym cmentarzu żołnierzy radzieckich np. w oparciu o dokumentację z urzędów powiatowych, gminnych lub ksiąg metrykalnych w parafiach na terenie których ci żołnierze zginęli?
pozdrawiam
Czy udało się komuś stworzyć wykaz pochowanych na tym cmentarzu żołnierzy radzieckich np. w oparciu o dokumentację z urzędów powiatowych, gminnych lub ksiąg metrykalnych w parafiach na terenie których ci żołnierze zginęli?
pozdrawiam
nadal nie ma żadnego odzewu w tym temacie? też jestem bardzo ciekaw na jakim etapie to stanęło.