„MĘCZENNIKOM ZA WIARĘ / I OJCZYZNĘ // PARAFIANOM, KTÓRYCH PROCHOM / NIE DANO SPOCZĄĆ / W ŻUROMIŃSKIEJ ZIEMI” Na poziomej płycie napisano:
„ZIEMIA Z MIEJSCA MĘCZEŃSKIEJ / ŚMIERCI BŁOGOSŁAWIONEGO / BISKUPA LEONA WETMAŃSKIEGO / ZAMORDOWANEGO W DZIAŁDOWIE / 1886 – 1941”
„Ś.P. KSIĄDZ STANISŁAW MALINOWSKI / PREFEKT PARAFII ŻUROMIN / ZAMORDOWANY W DZIAŁDOWIE / 1902 – 1941
„DUCHOM – STRAŻNIKOM / PARAFII ŻUROMIN”
W pobliżu tego pomnika, ale po prawej stronie, nagrobek weterana 1863 r. , zwieńczony rzeźbą orła.
„Ś. † P. / MICHAŁ / WILHELM / POWSTANIEC 1863 R. / WŁAŚCICIEL M. BRUDNICE / ŻYŁ LAT 73 / ZM. 25 LISTOPADA 1922 R.” Szukając mogiły ułana poszedłem aleją główną w głąb cmentarza. Napotkani ludzie, chociaż bardzo życzliwi, nie wiedzieli, gdzie jest grób tego żołnierza. Trafiłem na groby osób, które straciły życie na początku 1945 r. … Kpt. Piotr Przybylski, l. 48, zginął tragicznie w styczniu 1945 r.
Bolesław Olszlegier, oficer WP i AK, zginął tragicznie w 1945 r.
A tuż obok …
Stefan Grzegorzewski, kapral MO, l. 32, poległ 2.III.1945 r. „w walce o utrwalenie władzy ludowej” …
Poszukiwania mogiły ułana się przeciągały … Kolejny napotkany człowiek, mężczyzna ok. czterdziestki, wyjął telefon komórkowy
Widziałem ten grób wcześniej, bo jest blisko grobu powstańca 1863!!!! Nie zwróciłem uwagi na napis