Cmentarz parafialny w Łysakowie odwiedziłem w lecie 2012 r. i wtedy zrobiłem fotografie, które tu zamieszczam. Nie wiem, jak teraz to wygląda. Wszystkie groby ofiar wojen (lub ich większość) znajdują się w części północnej, czyli po prawej stronie alei głównej. Cmentarz jest mały, wchodzi się od wschodniej strony.
Znajduje się tam duża mogiła zbiorowa obramiona betonową ramą. W głębi ustawiony metalowy krzyż, a z przodu umieszczona tablica z napisem:
"MOGIŁA / ŻOŁNIERZY POLSKICH / POLEGŁYCH W OKRESIE / I WOJNY ŚWIATOWEJ". Nie wiem, skąd fundatorzy tej tablicy wytrzasnęli tu żołnierzy polskich

„Z zabudowań gospodarczych nie pozostało śladu – wszystko drzewo wyniesiono do okopów wszystkich lub też na opał. Cmentarz w wielu miejscach skopany, a nawet zbezczeszczony, bo po lewej stronie urządzono miejsca ustępowe; prawa względnie ocalała, bo tu urządzono cmentarz dla żołnierzy i ogrodzono drutem.”
Wg. źródeł niemieckich spoczywa tu 18 żołnierzy rosyjskich i jeden żołnierz niemiecki.
Tuż obok znajduje się mogiła zbiorowa żołnierzy Wojska Polskiego poległych w 1939 roku. W punkcie centralnym mogiły ustawiono postument zwieńczony krzyżem. Z przodu umieszczona tablica z napisem:
"NIEZNANYM / ŻOŁNIERZOM / W.P. / POLEGŁYM / 3.09.1939 r. // CZEŚĆ ICH PAMIĘCI". W dn. 3 września 1939 r., w godzinach popołudniowych Niemcy zajęli Łysakowo. Do ataku na tę miejscowość ruszył 32 pułk piechoty (z 8 DP). Łysakowo częściowo zdobyto, walki trwały także w nocy. Następnego dnia Polacy musieli się wycofać. W mogile spoczywają zatem żołnierze II/32 pp, a może także z 13 pp. Żadnych nazwisk ani nawet liczby pochowanych …
W grobie rodzinnym spoczywa Władysław Budnicki, lat 27, który zginął w czasie działań wojennych w 1939 roku. Nie wiadomo, gdzie zginął i czy był cywilem, czy żołnierzem. Pozdrawiam, c.d.n.