Cześć Majsterku,
Byłem w niedzielę w Raciążu i wpadłem na cmentarz. Ostatni raz byłem tam w 2012. Mogiła żołnierzy jest nadal w tym samym miejscu
czyli na prawo od głównego wejścia. Nic się tam nie zmieniło – jeżeli nie liczyć faktu, że orzeł stracił głowę i koronę a także trochę piór i szpony.
- Raciaz1939.JPG (51.91 KiB) Przejrzano 956 razy
Szukałem mogiły cywilów i niczego nie znalazłem. Spotkałem kilku sympatycznych mieszkańców Raciąża, którzy znają ten cmentarz i historię swego miasta. Jeden z nich zaprowadził mnie do redaktora serwisu Wirtualne Muzeum Ziemi Raciąskiej.
www.muzeum.umraciaz.pl
Miałem zatem okazję porozmawiać o historii cmentarza z osobą zbierają informacje o przeszłości Raciąża.
Parę faktów. Raciąż był bombardowany
03.09.1939. Bomby spadły w okolicy dworca kolejowego. Oddziały niemieckie zajęły miasto bez walki
5-6 września.
Pierwszy nagrobek na mogile żołnierzy postawiono w 1939 r. lub w 1940. Był prawdopodobnie pozbawiony napisów. Został później zniszczony przez Niemców. Mogiła znajdowała się wówczas z boku cmentarza – za nią i obok niej nie było innych grobów.
W bazie straty.pl (prowadzonej przez IPN) znalazłem tylko jedno nazwisko pochowanego tu żołnierza.
PUDEŁKO, imię nieznane, szeregowiec, 79 pp, 20 DP, poległ 14.09.1939 w rejonie Raciąża. Pochowany MZ Raciąż.
Jeżeli chodzi o liczbę pochowanych cywilów, to moi rozmówcy twierdzili, że było ich 13-15, a nie 30.
Nikt jednak mogiły zbiorowej nie pamięta. Nie miałem czasu na dokładne „przeczesanie” podejrzanych kwater, ale widać tam prawie same nowe nagrobki i daty z lat 1970-1980 …
Spróbuję to jeszcze sprawdzić, bo jeżeli wśród zabitych byli mieszkańcy Raciąża, to mogiła mogła zostać „rozparcelowana” na współczesne groby rodzinne. Po prostu mogli dochować członków rodzin zabitych i mogiła zbiorowa straciła status grobu wojennego … Może jakaś data z 1939 r. się tam zachowała na którymś pomniku ?
I jeszcze jedno – w połowie lat trzydziestych na cmentarzu parafialnym w Raciążu znajdowała się kwatera z I wojny światowej – 31 żołnierzy niemieckich i 33 żołnierzy rosyjskich. Nie ma po niej śladu.
Na koniec fotografia z 2012 – grób Wacława Łaskiego, zarządcy majątku Sierakowo (2 km na wschód od cmentarza). Został zamordowany przez Niemców 19.01.1945 w więzieniu w Sierpcu. Mogiła w dobrym stanie.
- raciaz45.km3.jpg (73.65 KiB) Przejrzano 956 razy