Budynek - Bodzanów (pow. płocki)
Budynek - Bodzanów (pow. płocki)
Nieopodal cmentarza żydowskiego stoi budynek, który posada elementy wskazujące na związek z kulturą żydowską. Nie udało mi się dowiedzieć, jakie było jego przeznaczenie. Na moje pytanie: "Co tu było kiedyś?" pewna starsza mieszkanka Bodzanowa udzieliła bardzo konkretnej odpowiedzi: "Masarnia!". "No dobrze, ale jeszcze wcześniej" - pytałem dalej. "Aaa, tu byli żydzi" - i na tym się skończyło. Zatem dawne przeznaczenie budynku na razie, przynajmniej dla mnie - pozostaje zagadką.
- Załączniki
-
- DSC_0080.JPG (263.98 KiB) Przejrzano 10799 razy
-
- DSC_0081.JPG (211.24 KiB) Przejrzano 10799 razy
-
- DSC_0082.JPG (259.36 KiB) Przejrzano 10799 razy
-
- DSC_0083.JPG (223.81 KiB) Przejrzano 10799 razy
Re: Budynek - Bodzanów (pow. płocki)
Postaram się dowiedzieć. Na dom przedpogrzebowy to jednak za duży jest ten budynek.
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Pytałem już wielu osób. Nikt nic nie wie...
- Dziadek Jacek
Kiedyś oglądając zdjęcia na jakiejś internetowej stronie, budynek ten opisany był jako bożnica albo szkółka żydowska. Nie mogę znaleźć jednak śladu tej strony a wszystko co mi google wskazują to to , że synagogę zburzyli Niemcy, więc to nie ten ślad - chyba że szkółka.zbyszekg9 pisze:Dziękuje za zainteresowanie tematem. Pytałem już wielu osób. Nikt nic nie wie...
-
Te podwójne okna wskazują na bóżnicę.
Jest dosyć duża, więc może nawet synagoga a nie tylko dom modlitwy
Gda
Jest dosyć duża, więc może nawet synagoga a nie tylko dom modlitwy
Gda
Gdańszczanka z Gdyni
Synagoga stała w innym miejscu. Była to budowla drewniana, została spalona za okupacji.
- Nieostatni
Przeglądając półrocznik Nasze Korzenie t.3 z 2012 roku trafiłem na duży artykuł str. 55 ÷ 58, Zdzisława Leszczyńskiego pod tytułem Losy Żydów z ziemi wyszogrodzkiej w latach 1939-1945 gdzie w tekście znalazłem takie urywki dotyczące synagogi, cmentarza i innych budynków związanych z mieszkającą tu ludnością wyznania mojżeszowego:
W kwietniu 1940 roku rozebrano bożnicę w Bodzanowie. ... Wczesnym rankiem 3 marca 1941 roku zlikwidowano dzielnicę żydowską w Bodzanowie. Jej mieszkańców spędzono na rynku. Pod gradem ciosów załadowano na ciężarówki i przewieziono do Działdowa. Niektórzy nie zdążyli nawet zabrać podręcznego bagażu. ... W wyniku zagłady przestały istnieć przedwojenne sztetle, zniszczone zostały wszelkie ślady kultury żydowskiej, miejsca kultu, a wraz z nimi często bezcenne dzieła sztuki, biblioteki, zwyczaje. Z dużej biblioteki im. Pereca w Bodzanowie nie zachowała się ani jedna książka. Nie zachowało się cenne wyposażenie wyszogrodzkiej synagogi. Na starym cmentarzu żydowskim w Bodzanowie stoi jedna odnaleziona macewa, a inne pozostają czasami "macewami użytecznymi".
Cały tekst znajduje się tu http://mazowsze.hist.pl/39/Nasze_Korzen ... 2012/34117
Nieostatni
W kwietniu 1940 roku rozebrano bożnicę w Bodzanowie. ... Wczesnym rankiem 3 marca 1941 roku zlikwidowano dzielnicę żydowską w Bodzanowie. Jej mieszkańców spędzono na rynku. Pod gradem ciosów załadowano na ciężarówki i przewieziono do Działdowa. Niektórzy nie zdążyli nawet zabrać podręcznego bagażu. ... W wyniku zagłady przestały istnieć przedwojenne sztetle, zniszczone zostały wszelkie ślady kultury żydowskiej, miejsca kultu, a wraz z nimi często bezcenne dzieła sztuki, biblioteki, zwyczaje. Z dużej biblioteki im. Pereca w Bodzanowie nie zachowała się ani jedna książka. Nie zachowało się cenne wyposażenie wyszogrodzkiej synagogi. Na starym cmentarzu żydowskim w Bodzanowie stoi jedna odnaleziona macewa, a inne pozostają czasami "macewami użytecznymi".
Cały tekst znajduje się tu http://mazowsze.hist.pl/39/Nasze_Korzen ... 2012/34117
Nieostatni
Biblioteka? Może... Choć to spory budynek. A zatem może obok biblioteki było coś jeszcze? Zagadka pozostaje zagadką. Cały czas pamiętam to, co powiedziała mi mieszkanka Bodzanowa, choć mało precyzyjnie:Nieostatni pisze:Z dużej biblioteki im. Pereca w Bodzanowie nie zachowała się ani jedna książka
Czas chyba udać się na poszukiwania miejscowych, którzy coś może wiedzą.zbyszekg9 pisze: "Aaa, tu byli żydzi"
- Nieostatni
Może to rzeczywiście jest "duże miejsce na książki"? Czyli jednak biblioteka? Strzelam, bo nie mam innego wyboru. Duże okna na piętrze, dużo światła a więc czytelnia? Zobaczymy.
Nieostatni
Nieostatni