Kościół mennonicki - Nowe Wymyśle (pow. płocki)
Kościół mennonicki - Nowe Wymyśle (pow. płocki)
W Nowym Wymyślu jeszcze stoi zrujnowany dawny kościół ewangelicki.
- Załączniki
-
- 100_7125-N.Troszyn.jpg (88.02 KiB) Przejrzano 10191 razy
-
- 100_7127-tr.N.Troszyn.jpg (59.53 KiB) Przejrzano 10191 razy
-
- 100_7128-tr.N.Troszyn.jpg (76.76 KiB) Przejrzano 10191 razy
-
- 100_7129-tr.N.Troszyn.jpg (110.4 KiB) Przejrzano 10191 razy
- Thomas
- Moderator globalny - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Re: Kościół mennonicki - Nowe Wymyśle (pow. płocki)
Co jest napisane na tablicy przed budynkiem?
Jak się odkrywa nieznane tereny, to się nie wie gdzie się jest Tablica przed kościołem też nie wyjaśnia gdzie on stoi. Mapa także mi nie pomogła, bo w Wymyślach nie pokazuje kościoła, więc postawiłem na Troszyn i nie trafiłem. Mam jednak przekonanie, że błądziłem po drogach bliżej Wisły i w Wymyślach nie byłem.Thomas pisze:Co jest napisane na tablicy przed budynkiem?
- Załączniki
-
- 100_7126.tr.jpg (107.03 KiB) Przejrzano 10183 razy
-
- 100_7126-1-tr.jpg (58.87 KiB) Przejrzano 10183 razy
- tete
- Administrator - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Te pustaki na zdjęciu obok kościoła by sugerowały jakiś remont w niedługim czasie...
- Thomas
- Kontakt:
W Ewidencji Budownictwa z lat 80-tych z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków wynika, że w Wymyślu są (były) dwa domy modlitwy mennonitów. Pierwszy, przedstawiony przez kazet-kz i bobolę, a drugi, który prezentuję na skanie karty poniżej:
Czy ktoś coś wie o istnieniu takowego budynku?- Thomas
- Kontakt:
A tak w ramach uzupełnienia, "nowy" zbór Mennonitów w Wymyślu. Autorstwo wykonawcy karty jest mi nieznane:
- Thomas
- Kontakt:
za: Paweł Fijałkowski, Menonici na Mazowszu (od połowy XVIII w. do 1945 r.) [w:] Rocznik Mazowiecki; Tom XIII (2001), PułtuskPo II wojnie światowej dom modlitwy pełnił różne funkcje. W latach 60-tych znajdował się w nim klub "Ruchu" z salą kinową. W późniejszym okresie, do początku lat 90. mieścił się w nim magazyn "Herbapolu". Obecnie budynek ten nie posiada użytkownika.
- Tutivillus
Wszystkich witam z Gdańska, jestem nowa na tym forum
I od razu mam pytanie o Nowe Wymyśle. Poproszę o pomoc. Dostałam pytanie o dom rodziny Ratzlaff. Czy istnieje jakiś spis, mapka (cokolwiek?) miejscowości, tak jak to ma miejsce w wielu przypadkach na Żuławach? Będę wdzięczna za jakąkolwiek informację. Pozdrawiam
I od razu mam pytanie o Nowe Wymyśle. Poproszę o pomoc. Dostałam pytanie o dom rodziny Ratzlaff. Czy istnieje jakiś spis, mapka (cokolwiek?) miejscowości, tak jak to ma miejsce w wielu przypadkach na Żuławach? Będę wdzięczna za jakąkolwiek informację. Pozdrawiam