Tak jakoś wyszło, że przejeżdżałem przez Józefowo … więc daję cynkThomas pisze:Rzeczone Józefowo bardzo mnie nie interesuje(…) Nigdy tam nie trafiłem, zawsze za daleko, lub nie po drodze. Jeśli jednak ktoś by kiedyś był, prosiłbym o jakiś cynk w tej sprawie

Ten cmentarz na mapie viewtopic.php?p=18533#p18533 … to jednak cmentarz ewangelicki! W porównaniu do przedwojennej setki są drobne zmiany w terenie. Starorzecze wyschło, a most przez Wkrę jest chyba w innym miejscu (bliżej cmentarza).Nieostatni pisze:Thomas szukał miejsca wprawdzie cmentarza ewangelickiego w Józefowie, wskazany przez Ciebie wymowną strzałką jest kirkutem.
Cmentarz znajduje się przy wjeździe do wsi Józefowo, od strony wschodniej, do 100 m na północ od drogi. Z miejsca, gdzie stoi znak drogowy „JÓZEFOWO” jest widoczny jako kępa drzew liściastych i krzewów. W punkcie centralnym stoi wysoki drewniany pochylony krzyż. Ocalał tylko żelazny bezimienny krzyż ... … i dwa kamienne nagrobki rodziny PEKRUL Napisy na nagrobkach:
HIER RUHET WOHE / HENRICH PEKRUL / IN GOTTES NAMEN / ER IST GESTORBEN / DEN 28 OCTOBER / 1926 R. UND / SEIN LEBENSLAUF / IST GEWESEN / 64 J. GLAUBET / NUR ES BIEBT / EIN WIDER / SOHN HELENA PEKRUL / GESCHTORBE / DEN 14 MAI 1921
Pytanie do fuchsi – GESCHTORBE to błąd ortograficzny? Nie powinno być GESTORBE?
Ogólnie, to jestem zaskoczony, że coś znalazłem, bo rok temu powiedziano mi, że po cmentarzu nie ma nawet śladu.