Miejscowość w gminie Tłuchowo jest również nazywana Rumunkami Jasieńskimi. Przed II WŚ istniał tu kantorat i kaplica z dzwonnicą.
Historię wsi dodam później (lub zrobi to Jacek&Agatka, gdyż razem eksplorowaliśmy to miejsce i ustalaliśmy historię kolonii z najstarszymi mieszkańcami), bo nie mogę w tym momencie znaleźć notatek.
Cmentarz zdewastowany, mocno zarośnięty. Układ przestrzenny nieczytelny, wejście na cmentarz od strony drogi niemożliwe, przez zarośnięcie śliwką z kolcami i lilakiem. Starodrzew wycięty. Kilka płyt z inskrypcją.
Cmentarz na mapie z 1935:
Widok cmentarza od drogi (wejście niedostępne):
Cmentarz od drugiej strony (wejście możliwe po przebiciu się przez te mniej kłujące krzewy):
Cmentarz i nagrobki:
Cmentarz ewangelicki - Jasień-Sadki (pow. lipnowski)
- Thomas
- Moderator globalny - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Re: Cmentarz ewangelicki - Jasień-Sadki (pow. lipnowski)
Ku wspomnieniom - rozmowy z mieszkańcami Jasienia-Sadek i Wyczałkowa z 26.06.2010:
- Załączniki
-
- DSC_8016.JPG (164.18 KiB) Przejrzano 6621 razy
-
- DSC_8177.JPG (154.22 KiB) Przejrzano 6621 razy
-
- Wyczałkowo - rozmowa.JPG (128.51 KiB) Przejrzano 6621 razy
- Jacek&Agatka
- Stowarzyszenie
Notatki robiliśmy na paragonach ze sklepu i innych skrawkach papieru. Poszukaj, bo tam jest wiele cennych nazwisk i dat. A może już ich w ogóle nie masz...?
AGATA
- Nieostatni
Bardzo ciekawy reportaż z tajemniczej nekropoli ukrytej w gęstwinie zarośli śliwy tarniny. Pamiętam zachwyty wujków i ojca przy degustacjach tarninowych nalewek produkcji dziadka. W końcu i ja dostąpiłem zaszczytu próby i poznania tajemnic dziadkowej receptury, bazując na tarninie z nad pilickich klifów rejonu Warki. Wspaniałe sztachety drewnianego płotu z szalejącym brytanem na końcu grającego bezkarnie patyka. Rzadko spotykana strzecha na stodole i cudowne gomułkowskie antidotum na czerwonego kura, wszędobylski truciciel azbestowy pod nazwą eternitu. Ale się rozkrochmaliłem sylwestrowo, z powodu jegomościa w kraciastej koszuli - przypomina mi dziadka.
Zaintrygowała mnie ciemność kryjąca szczegóły zdjęcia, pozwoliłem(przepraszam) sobie troszkę rozjaśnić i było warto. Ukazała się, nie do końca odczytana inskrypcja:
ur. 2 sierpień(?) 188(1?); zm. 6 maj 1935
Nieporadnie skleciłem tłumaczenie wykutej sentencji - Ofiara śmierci często kłuje latami
Przepraszam za ingerencję, ale bardzo spodobała mi sę sentencja z kamienia nagrobnego. A może ktoś dokona lepszego tłumaczenia? Sylwestrowo i noworocznie pozdrawiam.
Nieostatni
Zaintrygowała mnie ciemność kryjąca szczegóły zdjęcia, pozwoliłem(przepraszam) sobie troszkę rozjaśnić i było warto. Ukazała się, nie do końca odczytana inskrypcja:
ur. 2 sierpień(?) 188(1?); zm. 6 maj 1935
Nieporadnie skleciłem tłumaczenie wykutej sentencji - Ofiara śmierci często kłuje latami
Przepraszam za ingerencję, ale bardzo spodobała mi sę sentencja z kamienia nagrobnego. A może ktoś dokona lepszego tłumaczenia? Sylwestrowo i noworocznie pozdrawiam.
Nieostatni
- Thomas
- Moderator globalny - Stowarzyszenie
- Kontakt:
Dziękuję Nieostatni za odpowiedź!
Wprawdzie przytoczenie inskrypcji miałem zrobić jutro, ale różne zawirowania sprawiły, że zrobię to dziś: Amanda
Frohlke
geb. Tober
geb 2 Augut 1881
gest 6. Mai 1935
Selig sind die Toten die in dem
Herrn sterben.
Dolna sentencja to parafraza Apokalipsy św. Jana - "Błogosławieni, którzy w Panu umierają" (Ap 14,13)
Pozdrawiam
Wprawdzie przytoczenie inskrypcji miałem zrobić jutro, ale różne zawirowania sprawiły, że zrobię to dziś: Amanda
Frohlke
geb. Tober
geb 2 Augut 1881
gest 6. Mai 1935
Selig sind die Toten die in dem
Herrn sterben.
Dolna sentencja to parafraza Apokalipsy św. Jana - "Błogosławieni, którzy w Panu umierają" (Ap 14,13)
Pozdrawiam
- Nieostatni
Wczorajsze "jutro" stało się dzisiejszym oseskiem w nowym 2011 roku. Oczywiście istnieją wspaniałe tłumaczenia wersu Ap 14.13, ale moje dyletanctwo wykoślawiło sens tłumaczenia jakie zamieściłem. Brak wiedzy i języka, niestety tak skutkuje. Sprawdziłem w dwóch źródłach, sens ten sam, choć inne słowa. Przepraszam
Błogosławieni którzy w Panu umierają - już teraz - Biblia Tysiąclecia wyd. trzecie Pallotinum 1990
Błogosławieni są odtąd umarli, którzy w Panu umierają - Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne Wwa 1976
Nieostatni
Błogosławieni którzy w Panu umierają - już teraz - Biblia Tysiąclecia wyd. trzecie Pallotinum 1990
Błogosławieni są odtąd umarli, którzy w Panu umierają - Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne Wwa 1976
Nieostatni
Dzien dobry,
druga wersja mnie wiecej odpowiada.
pozdrawiam wszystkie w Nowym Roku i zycze powodzenia.
fuchsi
slowne tlumaczenie tak brzmi:
blogoslawieni sa te, ktore umieraja w Panu.
druga wersja mnie wiecej odpowiada.
pozdrawiam wszystkie w Nowym Roku i zycze powodzenia.
fuchsi
slowne tlumaczenie tak brzmi:
blogoslawieni sa te, ktore umieraja w Panu.
Auf ferner, fremder Aue, da liegt ein toter Soldat,
ein ungezählter, vergeßner, wie brav er gekämpft auch hat.
ein ungezählter, vergeßner, wie brav er gekämpft auch hat.
- michalziem
"Niemieccy koloniści w Jasieniu Budach (obecnie zwane Jasień Sadki) osiedlili się w latach 20 XIX w.
Dokładnej ich liczby nie udało się ustalić. Przypuszczalnie była to kolonia dość duża, o czym świadczą dość częste zapisy narodzin dzieci w Jasieniu Budach, zapisane w księgach metrykalnych 1827-1838 i późniejszych w ewangelickiej parafii w Lipnie, do której należeli koloniści zamieszkali w Jasieniu Budy i okolicznych wiosek
Pracowitość kolonistów powodowała, że mimo mało urodzajnej gleby w Jasieńskich Rumunkach, stworzone zostały warunki znośnej egzystencji i zagospodarowania dzierżawionej ziemi i nieużytków. Kolonia stale się umacniała, a po uwłaszczeniu koloniści weszli w jej posiadanie.
W Rumunkach Jasieńskich Budach (później zwanymi Sadkami) podbudowany został kościół ewangelicki, założony cmentarz grzebalny a później szkoła.
W Rumunkach Jasieńskich zamieszkiwali prawie sami Niemy. Byli właścicielami czterdziestu gospodarstw rolnych, w Turzy Nowej-10, Małominie-1, Julkowie-1, Kozirogu Leśnym-1, Wyczałkowie 1, Kamieniu kmiecym 2.
Mimo znacznej odległości, kolonia Jasieńska utrzymywała ścisły kontakt z kolonistami zamieszkałymi w Michałkowie. Mieli powiązania towarzyskie i koligacje rodzinne. Na pogrzebach ewangelików w Michalkowie grała orkiestra z Sadek. "
z książki: "Tłuchowo Rys geograficzno-historyczny" Tadeusza Pawłowskiego
Dokładnej ich liczby nie udało się ustalić. Przypuszczalnie była to kolonia dość duża, o czym świadczą dość częste zapisy narodzin dzieci w Jasieniu Budach, zapisane w księgach metrykalnych 1827-1838 i późniejszych w ewangelickiej parafii w Lipnie, do której należeli koloniści zamieszkali w Jasieniu Budy i okolicznych wiosek
Pracowitość kolonistów powodowała, że mimo mało urodzajnej gleby w Jasieńskich Rumunkach, stworzone zostały warunki znośnej egzystencji i zagospodarowania dzierżawionej ziemi i nieużytków. Kolonia stale się umacniała, a po uwłaszczeniu koloniści weszli w jej posiadanie.
W Rumunkach Jasieńskich Budach (później zwanymi Sadkami) podbudowany został kościół ewangelicki, założony cmentarz grzebalny a później szkoła.
W Rumunkach Jasieńskich zamieszkiwali prawie sami Niemy. Byli właścicielami czterdziestu gospodarstw rolnych, w Turzy Nowej-10, Małominie-1, Julkowie-1, Kozirogu Leśnym-1, Wyczałkowie 1, Kamieniu kmiecym 2.
Mimo znacznej odległości, kolonia Jasieńska utrzymywała ścisły kontakt z kolonistami zamieszkałymi w Michałkowie. Mieli powiązania towarzyskie i koligacje rodzinne. Na pogrzebach ewangelików w Michalkowie grała orkiestra z Sadek. "
z książki: "Tłuchowo Rys geograficzno-historyczny" Tadeusza Pawłowskiego
... a poza tym nigdy się już chyba nie spotkamy,
niech Cie pancerz i moje myśli od pocisków bronią...
niech Cie pancerz i moje myśli od pocisków bronią...
- Jacek&Agatka
- Stowarzyszenie
Powrót po kilkunastu latach w to samo miejsce obudził liczne wspomnienia z kwerendy terenowej. Na cmentarzu widoczne ślady ludzki ingerencji w zadrzewienie, można się w miarę swobodnie poruszać, pozostawiono pojedyncze dębczaki. Zachowało się kilka "ramek" nagrobnych oraz płyta z nagrobka wspomnianej wyżej Amandy Frohlke. Stan nekropolii opłakany... P.S. Zdjęcia kiepskiej jakości z komórki, która dzisiaj nie współpracowała jak powinna.
- Załączniki
-
- 6c88491c-ee90-4f69-b703-031bbbf0be73.jpg (173.46 KiB) Przejrzano 195 razy
-
- 81a43812-ea1a-4947-aec4-1239711badea.jpg (189.41 KiB) Przejrzano 195 razy
-
- 94ccc074-7dcb-4a07-af97-9f5706717fc0.jpg (126.41 KiB) Przejrzano 195 razy
-
- 89561b8c-3089-4ac4-8192-a24d5a17c8db.jpg (117.36 KiB) Przejrzano 195 razy
-
- b9565591-9c65-4994-8aca-7d07f6cbb224.jpg (122.2 KiB) Przejrzano 195 razy
-